Åkesson: Kände inte till mc-kopplingen
Publicerad 2024-10-05
Comanches president var på Jimmie Åkessons bröllop, avslöjade Expressen.
Nu svarar SD-ledaren på kritiken.
”Om det visar sig att en gäst på mitt bröllop verkligen har kopplingar till gängkriminalitet, så är det ett synnerligen olyckligt misstag”, skriver han.
Förra helgen gifte sig Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i Sölvesborg.
Bland gästerna fanns bland annat mc-klubben Comanches president, vilket Expressen avslöjade.
Comanches bedöms vara en kriminell organisation, enligt polisen.
Nu kommenterar Jimmie Åkesson det.
PLUS: Mc-klubbarna växer – här är städerna de håller till i
”Det har under de senaste dagarna ställts fullt rimliga frågor kring hur det kommer sig att en person med påstådd koppling till den kriminella MC-miljön deltog som medföljande respektive vid mitt bröllop förra helgen”, skriver Åkesson på X.
Kriminell organisation
Comanches etablerades nyligen i Sverige, men finns också i bland annat Danmark där klubben varit inblandad i flera grova våldsdåd och konflikter med andra nätverk.
I Sverige finns klubben i Göteborg, Lidköping och i Skåne. Precis som exempelvis Hells Angels och Bandidos bedöms klubben vara en kriminell organisation.
– Svensk polis bedömer att de uppfyller EU:s kriterier för organiserad brottslighet, säger Ola Fredriksson, specialist på mc-brottslighet hos Acta Publica.
Flera av klubbens medlemmar har dömts för allvarlig brottslighet som narkotikabrott och vapenbrott.
Åkesson: Inget med kriminalitet att göra
Jimmie Åkesson skriver att drygt 800 personer var med på gästlistan, och att man hade gjort ett säkerhetsarbete i samband med det.
”Den uppmärksammade personen är sedan ett par år tillbaka gift med en gammal vän och kollega, som jag känt i 25 år och som under en period i livet stått mig väldigt nära”, skriver han.
Presidenten som var på Åkessons bröllop är bland annat dömd för ekonomisk brottslighet.
PLUS: Experten: Konfliktrisk mellan Hells Angels och Comanches
”Enligt egen utsago har han inget med kriminalitet att göra, vilket jag förstås tycker är ett välkommet och relevant besked”, skriver Åkesson.
Vidare säger han att han beklagar om han har fel.
”Om det visar sig att en gäst på mitt bröllop verkligen har kopplingar till gängkriminalitet, så är det ett synnerligen olyckligt och rent ut sagt klantigt, men ärligt misstag, som jag uppriktigt beklagar”, fortsätter han.
Polischefen: Farligt att legitimera organiserad brottslighet
Avslöjandet har väckt kritik från flera håll. Bland annat har Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kommenterat det på X.
”Skjutningar, sprängdåd och narkotikahandel plågar Sverige, samtidigt har Jimmie Åkesson en ledare i kriminellt gäng på sitt bröllop. Det är ett sånt enormt förakt för alla som drabbas av brottsligheten”, skriver hon.
Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd, säger att kriminella nätverk alltid strävar efter att få inflytande i legitima sammanhang.
– På ett generellt plan strävar gängen efter inflytande och att påverka, och då vill de befinna sig i specifika sammanhang. Gängen strävar efter att få legitimitet och att påvisa att de inte alls är så farliga eller utgör ett stort hot som polisen menar, säger han.
Han säger också att det är viktigt att tänka på vilka signaler man sänder ut.
– Alla närmanden mellan kriminella gäng och politiska makthavande är bekymmersamt, fortsätter han.