Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Larmet: Handgranater riktas allt oftare mot människor

Publicerad 2024-09-07 22.16

En gärningsman kastade in en hangranat i en butik i Södertälje.

Polisen varnar internt för hur kriminella använder handgranater, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tidigare har de använts mot föremål och egendom – nu är människor måltavlor på ett nytt, hänsynslöst sätt.

– Sedan 2023 har man riktat in sig mer mot den privata sfären, säger Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter vid Polismyndigheten.

En kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt när en gärningsman kastade in en handgranat i en butik i Södertälje strax efter klockan 20, den 22 juli.

Den 5 augusti larmades polis och räddningstjänst till ett villaområde i Jägersro i Malmö efter att en detonation inträffat i en villa. En fördes med ambulans till sjukhus med oklara skador. Enligt polisen befann sig flera personer i bostaden vid tillfället.

I slutet av augusti hittades en man i 25-årsåldern skjuten i huvudet i en kraschad och sprängd bil i Botkyrka.

Polisen misstänker att en handgranat kastats mot bilen i Botkyrka, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Används direkt mot människor

Tidigare har handgranater använts för att skada exempelvis, butiker, bostäder och fordon.

Men i en intern rapport går nu polisen ut och varnar för hur kriminella använt handgranater på senare tid. Nu används handgranater direkt mot människor på ett ytterst hänsynslöst sätt, enligt uppgifter.

Nytt är också, enligt uppgift, att gärningspersoner har använt flera stycken handgranater för att genomföra attacker. Därför är det inte ovanligt att polisen hittat odetonerade handgranater som kastats eller gömts i närheten av brottsplatsen.

Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter vid Polismyndigheten, säger att de ofta ser olika trender i vilken typ av vapen som de kriminella använder sig av.

– Det går upp och ner, nästan som att det är ett mode. Just nu ser vi, att det under några veckor varit en ökning av just handgranater. Nästa vecka kan det vara något annat.

En detonation inträffade i en villa i Malmö den 5 augusti.

”Kriminella visar större likgiltighet mot människor”

Malin Nygren vill inte bekräfta att handgranater eller farliga föremål riktas direkt mot människor men säger att kriminella nu visar en större likgiltighet mot människor gentemot tidigare år.

– Sedan 2023 har man riktat in sig mer mot den privata sfären, mot bostäder och annat där människor befunnit sig. Därför har också fler personer skadats, vilket är förjävligt.

Varför användandet av handgranater ökat vill Malin Nygren inte spekulera i.

– Det är många oberoende faktorer som spelar in, exempelvis vilken kriminell miljö det är, vilken grupperingar och deras förmågor. Men mycket handlar om tillgång och efterfrågan.

Följ ämnen i artikeln