Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Andreea, 30, har en hjärntumör – skickades hem med Alvedon

Uppdaterad 20.08 | Publicerad 19.48

Andreaa, 30: ”Jag blev uppmuntrad att använda Ipren och Alvedon”.

30-åriga Andreea Rubin sökte vård för sin huvudvärk och skickades hem med Alvedon.

Sedan hamnade hon i koma – och vaknade upp med ett cancerbesked.

– Mitt liv har förstörts från ingenstans, säger hon.

Andreea Rubin jobbade som förskolepedagog i Malmö och arrangerade musikevenemang.

Nu är hon sjukskriven och har flyttat hem till mamma Nadia för att få hjälp medan hon vårdas med strålbehandling och cellgifter.

På huvudet sitter en hjälm som ska skydda hennes hjärna från skador sedan skallbenet opererats bort. Men så långt hade det inte behövt gå, enligt läkarna.

För när hon sökte vård för sin akuta huvudvärk på vårdcentralen skickades hon gång på gång hem med beskedet att hon var fullt frisk.

– Jag blev uppmuntrad att använda Ipren och Alvedon, men jag kände ju att något inte stämde, säger hon.

Andreaa vårdas med strålbehandling och cellgifter för sin cancer.

Läkarens bisarra flirt

Vid det sista vårdcentralbesöket beskriver hon hur läkaren började flirta med henne i stället för att reda ut var den förlamande smärtan kom ifrån.

– Den här läkaren på Möllevångens vårdcentral fokuserade i stället på att säga ”åh, vad fint du pratar svenska, kan inte du lära mig också?”. Så skrev han in sitt telefonnummer och menade att jag skulle lära honom svenska. Det var bisarrt.

I juli orkade inte kroppen mer. Andreea fördes till sjukhus med ambulans och lades in på ett rum. Men hjälpen dröjde. Och sedan kom krampanfallen.

– Min mamma blev livrädd, det var bara hon som var inne hos mig. Jag hade stelnat och hon ropade på personalen som kom in. Då upptäckte man att de visst hade stängt av dropp och larm. Så jag hamnade i koma, säger hon och fortsätter:

– Jag var i koma i tre minuter innan jag fick stesolid och vaknade. De förstod då att det var något allvarligt och jag fick äntligen magnetröntgas. Sedan sa de till min mamma att ”oj, Andreea är visst väldigt sjukt”.

”Allvarlig form av cancer”

Andreea fick beskedet att hon hade en elakartad hjärntumör som tryckte mot skallbenet och läkarna tog beslut om en akutoperation för att ta bort det.

Nu vårdas hon med tunga mediciner. Prognosen är dålig och hon beskriver läget som hopplöst.

– Det har gått så lång tid utan att jag blev diagnostiserad så det har blivit en ganska allvarlig form av cancer. Det är väldigt jobbigt och en tung ovisshet. Men jag är tacksam och ser att jag har tur som har min mamma här vid min sida. Utan henne hade jag inte överlevt.

Andreea säger att hennes liv är förstört och hon har nu anmält sjukvården i Region Skåne till patientnämnden.

– Det hade inte behövt gå så här långt. Jag tycker att man ska tro lite mer på patienterna. Jag ville ju inte ta upp någons läkartid i onödan. Det här är något jag hoppas att ingen annan ska behöva vara med om.

Region Skåne vill inte kommentera det enskilda fallet medan Möllevångens vårdcentral säger att man inlett en egen utredning.

– Vår ledningsgrupp har initierat en utredning. Vi har sagt upp den här doktorn, det har lett till en uppsägning. Samtidigt står vi såklart med patientens känsla och vad hon lider av, säger vårdcentralens vd Rafid Tofik.

Så doktorn har blivit uppsagd på grund av det här fallet?

– Nej, vi har pratat med doktorn. Det var också så att han ville sluta för att han skulle gå vidare. När vi pratade så sa han att han hade lagt en uppsägning så han kommer inte fortsätta arbeta för oss efter uppsägningstiden.

Var det på grund av diskussionerna ni hade?

– Nej, han ville gå vidare från början. Det här kanske gjorde att det blev snabbare än planerat. Men jag kan inte säga att han är skyldig. Det är inte vi som avgör.

Följ ämnen i artikeln