Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Föräldrar vill inte att Samuel ska byta blöja: ”Ville inte bli anklagad”

Uppdaterad 13.54 | Publicerad 11.59

Föräldrar vill förbjuda honom från att byta blöjor på deras barn.
Efter övergreppslarmen tror förskoleläraren Samuel, 26, att det kan bli svårare att locka män till yrket.
– Man vill inte bli anklagad, säger han.

De flesta reagerar positivt på Samuel Charlez karriärval. De tycker att det är roligt att en ung man valt att jobba som förskollärare.

Men det händer att föräldrar är misstänksamma. De är oroliga att för att han som man ska förgripa sig på deras barn.

Pratar med kollegor

Oftast säger de inget direkt till Samuel Charlez. I stället pratar de med hans kvinnliga kollegor, som sen för det vidare.

– Främst är det att de inte vill att man ska byta blöja.

Hur känns det?

– Det är såklart aldrig roligt att få höra sådant. Jag tog väldigt illa vid mig när jag var yngre. Men man härdas och vänjer sig.

”Hur pratar man med barn om övergrepp?” – barnpsykologen svarar


Samuel Charlez har jobbat som förskollärare på förskolan Lekrummet i Hässelby i Stockholm i fyra år.

När han studerade och var på praktik hörde han en mamma fråga hans kvinnliga kollegor varför han var där.

”Tycker det ska vara lika”

Ingen kollega har visat misstänksamhet mot Samuel Charlez. Men han märker att kvinnliga vikarier får göra saker som att byta blöja tidigare än manliga.

– Jag tycker att det ska vara lika. Man ska vara så försiktig som möjligt, oavsett om det är en kvinna eller man. Samtidigt förstår jag att pedofiler oftast är män. Men förhoppningsvis ska det finnas rutiner som gör att det inte sker något.

När föräldrar pratar med Samuel Charlez kollegor om att de inte vill att Samuel Charlez byter blöja får mamman eller pappan svaret att all ordinarie personal kan göra det. Han begränsar inte heller sig själv för att skydda sig från misstankar – längre.

– I början tänkte jag mycket på det. Då var jag lite rädd för att byta blöjor eller att hjälpa någon på toa. Jag ville inte bli anklagad för något, säger Samuel Charlez.

Samuel Charlez jobbade som vikarie på förskola på somrar, och direkt efter gymnasiet började han plugga till förskollärare. ”Det bästa med jobbet är barnen. Man lär känna alla barn och skapar unika relationer till dem. De är så olika varandra och det är roligt att se”.

Tror män kan avskräckas

Eftersom han jobbat på samma förskola i fyra år har han en god relation till föräldrarna. Därför har han inte märkt av någon ökad misstänksamhet efter att Ljusdals kommun gick ut med att en man som jobbat som barnskötare förgripit sig på barn i förskolan.

Men efter att han pluggat klart upplevde han att det var svårt för honom att få jobb för att han var man. Efter händelsen i Ljusdal kan arbetsgivarna bli ännu mer tveksamma till att anställa män tror Samuel Charlez. Han tror också att det kan avskräcka män från att vilja utbilda sig och söka jobb i förskolor.

Efter 20 år i förskolan möts Carl-Oscar Ernsth mest av positiva kommentarer.

Carl-Oscar Ernsth i Huskvarna har längre erfarenhet än Samuel Charlez. Han har jobbat som förskollärare i 20 år. Också han får mest positiva kommentarer och har aldrig upplevt misstänksamhet mot att han är en man som jobbar i förskolan. Men när han hörde om händelsen i Ljusdal tänkte han att det skulle överskugga allt positivt som finns med förskolan och att jobba där.

– Så tänkte jag ur ett yrkesperspektiv. Ur ett etiskt perspektiv tänkte jag ”vad hemskt att det fortfarande finns folk i skolans värld som slinker igenom”.

Svårare att rekrytera

Carl-Oscar Ernsth tror inte att händelsen i Ljusdal kommer att göra det svårare för män som redan jobbar på förskola. Men han jobbar en del med att få unga att söka sig dit. Och även han tror att det kommer att bli ännu svårare att få män intresserade.

– När det sker såna här grejer så blir det en uppförsbacke i rekryteringen av nya kollegor. Dels sänker man peppen för skolvärlden i allmänhen när något hemskt händer. Men framför allt tror jag många tänker till, ”kommer jag att misstänkas för något fel?”

4,1 procent av alla som jobbar som pedagoger i förskolor i Sverige är män. Samuel Charlez befarar att det kan bli ännu svårare att locka män till yrket efter att det framkommit att en manlig barnskötare i Ljusdal förgripit sig på barn.

”Underbart jobb”

Men själv förstår Carl-Oscar Ernsth inte varför någon är tveksam till att jobba i förskola.

– Jag anser att det måste vara en felaktig bild som finns av yrket, som gör att inte fler väljer det.

– Jag förstår på riktigt inte varför man inte skulle vilja jobba med det här. Efter 20 år tycker jag fortfarande att det är ett underbart jobb. Det är utvecklande och stimulerande.

Följ ämnen i artikeln