Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Jonas Falk om utlämningen: ”Skönt att komma härifrån”

Uppdaterad 17.04 | Publicerad 16.06

Från ”Spaniens skithål” hem till ett höstblött Stockholm.

Efter tio år får svensk polis äntligen hem honom.

– Det ska mest bli skönt att komma härifrån, sa Jonas Falk till Aftonbladet inför utlämningen till Sverige.

På onsdagseftermiddagen fick svensk polis handboja Jonas Falk igen.

Och ta hem honom till Sverige, enligt hans advokat Clara Martínez Nogués.

– Han har visat sig samarbetsvillig på alla plan de senaste åren och hållit sin dagliga anmälningsplikt, säger advokaten.

Varför tror du att man gör så här då?

– Så här långt i filmen är det ju belagt att svensk polis har en viss hämndlystnad och att man till varje pris vill hålla honom inlåst.

Jonas Falk från häktet: Folk vill ha sina pengar


”Skabbigt”

När Jonas Falk greps för en månad sen var han övertygad om att han inte skulle bli utlämnad till Sverige. Portugal stod först i kön efter Spanien som själva driver flera utredningar mot honom.

Men förra fredagen flyttades Jonas Falk från det ökända häktet Brians 1 utanför Barcelona till det än mer mytomspunna Valdemoro utanför Madrid.

– När jag kom in och de visade cellerna så tänkte jag "är det här ett museum?" Kan folk vara här överhuvudtaget? Det ser ut som ett ryskt fängelse i Sibirien, sa Falk.

Vid det här laget har han sett en hel del av fängelserna i Spanien. Sibiriska fängelser har han förstås bara sett på i media, men hans bild är tydlig.

– Valdemoro är mer slitet, katastrof, ruttet, rostigt. Brians är ju det farligaste, det är för att folk har dött där. Plitar har mördat fångar och såna saker. Men det är inte lika skabbigt som det är här.

Granne med Olof K Gustafsson

Än en gång skulle total isolering gälla. Men på väg in till möte med advokaten mötte han en av Sveriges andra mest namnkunniga kriminella i Spanien.

– Välkommen till Spaniens skithål, sa Olof K Gustafsson.

Det skulle visa sig att Portugal nekat att ta emot Jonas Falk. Spanien hade valt att lägga till en handfull villkor för utlämningen.

När Aftonbladet pratade med Jonas Falk i söndags var det oklart om Sverige skulle gå med på villkoren. Men utsatt deadline var fredag.

Jonas Falk tippade utlämning onsdag.

Utpressningshärvan mot börs-vd:n Kuylenstierna

Anledningen till att han nu utlämnas är utpressningshärvan mot den tidigare börs-vd:n Joachim Kuylenstierna. Han och tre kollegor trakasserades i månader.

De förföljdes, fotograferades, fick bilder på sprängmedel skickade till sig och utsattes för brandattentat. Män ur Stockholms gängkriminella miljöer ska ha utfört dåden.

Men enligt förundersökningen skrevs det inledande hotbrevet på Jonas Falks dator – tre dagar innan det skickades.

– Det där meddelandet har inte jag skrivit. Och jag har inte skickat det där meddelandet till någon heller, sa Jonas Falk.

Han har tidigare pratat om utredningen med Aftonbladet. Han har medgett att hans moster Harriette Broman lämnat över kontanter till sitt ex Kuylenstierna.

Men detaljen om datorn var inte känd då.

– Det enda intresset som jag har i det här indrivningsärendet det är ju att jag och Harriette inte ska få några problem. Ironiskt nog så är det ju det man sitter för nu kanske.

Men vad är din förklaring till att polisen har sett att det här skrivits på din dator?

– Det är ju någonting som får behandlas i domstolen.

Falk har tidigare berättat att polis beslagtagit datorerna i hans hus i Sitges i april. Efter det har han fortsatt med sin dagliga anmälningsplikt.

– Jag har inte flytt eller varit orolig för nånting heller, utan bott hemma. Och det finns skäl för det.

För du har känt dig säker på att där finns ingenting att hitta på dig?

– Jag är säker på att jag inte har gjort någonting olagligt i det där ärendet, svarade Falk.

”Inte hennes tanke att exet skulle blåsa folk”

Aftonbladet undrar om det inte finns en risk att en investering med svarta pengar kan kladda ner den som eventuellt agerar kurir. I detta fall Falks moster.

– Absolut, men det var väl inte hennes tanke att hennes ex skulle blåsa folk och att hon skulle hamna emellan och få stå för det. Hon känner ju honom. Hon har ju litat på honom. Hon kunde inte föreställa sig vad som skulle hända 10-15 år senare och att han inte ska stå för vad han har sagt, sa Jonas Falk till Aftonbladet innan samtalet bröts.

Aftonbladet har haft kontakt med den svenska åklagaren som endast vill uttala sig under torsdagen.

Följ ämnen i artikeln