Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Mordet på Saga – i dag föll hovrättens dom

Uppdaterad 13.14 | Publicerad 10.56

Han skulle berätta sanningen för familjen om sin svenska flickvän och det kommande barnet.

I stället mördade Mohamedamin Ibrahim höggravida Saga, 20, och dömdes till livstids fängelse.

I dag fastställdes livstidsstraffet i hovrätten.

En mamma går in i sin dotters lägenhet i Örebro. Hon är orolig, dottern har inte svarat på hennes samtal.

Det är den 29 april 2023.

I köket står en kran och sprutar för fullt. I den vanligtvis städade lägenheten är det oordning.

Och så där, på golvet, ser hon sin dotter liggandes livlös under en marmorskiva. Hennes hand är redan kall.

– Jag skulle bli mormor om två månader. Min dotter är död. Jag trodde aldrig jag skulle uppleva något sådant här, gråter mamman i samtalet med 112.

Saga blev 20 år gammal.

 

En bild av pojkvännen Mohamedamin Ibrahim som Saga tagit när de sitter i en bil.

”Stark dödsångest”

Mordet på Saga har varit mycket omskrivet: En ung kvinna som väntade sitt första barn när hon hittades mördad och där även sonen i magen dog.

Dödsförloppet var långdraget, något som statsåklagare Elisabeth Anderson menar är en försvårande omständighet.

– Hon tas ner på golvet och ett 30 kilo tungt bord läggs på henne. Det har tagit mellan 5-10 minuter innan hon avlider, minuter då hon troligtvis känt en mycket stark dödsångest.

– Dessutom är hon gravid och så långt gången, i sjunde månaden, och pappan är dessutom gärningsman. Även om ett foster inte räknas som en person som man kan mörda enligt svensk lagstiftning så är det en försvårande omständighet, säger Elisabeth Anderson.

Sagas mamma hittade dottern liggande på golvet, under en marmorskiva.

Och så är det frågan om ett hedersmotiv till mordet, något som även det ses som extra allvarligt när man ska bestämma påföljd.

Mohamedamin Ibrahim levde enligt åklagaren i en hederskontext där han inte tilläts att vara tillsammans med ”vita kvinnor”.

Nu inte bara träffade Mohamedamin en vit, kristen kvinna – han väntade även barn med henne och hade planer på att flytta ihop med henne.

Kvällen då Saga dog var planen att han skulle berätta om henne och barnet i magen för sin familj – men det gjorde han aldrig.

I sms-konversationer mellan Mohamedamin Ibrahim  och Saga framgår det att pojkvännen direkt då Saga blev gravid ville att hon skulle göra en abort. ”Jag vet att vi klarar det men kommer inte få behålla min familj. Hade det varit möjligt hade det typ inte varit problem med att behålla barnet”, skriver han till Saga efter att de fått veta att hon är gravid.

”Grymt och hänsynslöst”

Örebro tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde Ibrahim till livstids fängelse för mordet som de menade var hedersrelaterat.

Göta hovrätt anser dock att åklagaren inte har förmått visa att brottet helt eller delvis begicks med hedersmotiv, men menar att Ibrahim trots det ska ha ett livstidsstraff.

– Det har varit fråga om en omfattande utredning. Det samlade värdet av de bevis som lagts fram i målet är så högt att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen dödade kvinnan, säger rättens ordförande hovrättslagmannen Carina Tolke.

Vid 23:13 på kvällen skrev han ett meddelande till Saga på Snapchat, som han aldrig skickade, där han sa att han aldrig berättade för familjen.

För Sagas familj kommer hovrättens dom som en lättnad.

– Det är ett grymt och hänsynslöst mord på Saga som hade hela livet att se fram emot. Hon såg även fram emot att bli mamma. Det finns många försvårande omständigheter i gärningen och inte en enda förmildrande omständighet, säger Sagas familjs målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Mohamedamin Ibrahim själv har hela tiden förnekat att han skulle ha något med Sagas död att göra och överklagade domen till hovrätten. Han och hans advokat menar att det måste ha varit en annan gärningsman och de valde därför att överklaga till hovrätten.

– Jag älskade Saga och vårt gemensamma barn och har aldrig haft några tankar, idéer eller planer på att ha ihjäl Saga. Våld ligger inte i min natur, sa Mohamedamin Ibrahim under rättegången.

Följ ämnen i artikeln