Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

”Blir förkrossad – det kunde ha bromsats”

Människorättsjuristen kritisk mot svårt sjuke Abubakars utvisning

Uppdaterad 09.48 | Publicerad 08.09

Abubakar Ali, 16, utvisades till Pakistan – trots att läkarna i Sverige varnade för att han inte skulle överleva.

Parul Sharma, ordförande för Amnesty och UN Woman i Sverige, har engagerat sig i fallet:

– Han höll på att kvävas till döds, berättar hon.

Med förlamning i benen, en cp-skada, behov av sondmatning och en särskild maskin för andningshjälp, ansåg flera läkare i Sverige att Abubakar var för sjuk för att utvisas.

Trots det skickades han på bår med ett chartrat plan från Sundsvall till Pakistan, våren 2023.

Där är hans tillstånd nu kritiskt.

Räddad av läkare

Kort efter tvångsutvisningen blev svenska människorättsjuristen Parul Sharma uppmärksammad på Abubakars situation.

Familjen hade då landat i Pakistan efter sex år i Sverige. De saknade pengar, kontakter och bostad och kunde inte hitta sondmat som Abubakar tålde. Han var febrig och illa däran.

– Han sondmatades med mjölk och höll på att kvävas till döds. Jag har bra kontakter i Sydasien och tog kontakt med mina pakistanska kollegor och vänner som snabbt hittade läkare som kunde hjälpa, berättar Parul Sharma.

Den pakistanska läkaren på plats kunde sedan hjälpa till att översätta medicinlistor, hitta en dietist och sondnäring.

Abubakar i Pakistan. Han har gått ner mycket i vikt, haft ständig feber och smärtort sedan han utvisades hit. Nu har maskien som suger slem ur hans lungor, för att hjälpa honom med andningen, gått sönder.

Har inte råd med vård

Utan läkaren, Parul Sharma och andra volontärer i Sverige, som skickat tiotusentals kronor ur egna fickor, sondmat och reservdelar till andningsmaskinen, är flera personer som Aftonbladet pratat med övertygade om att Abubakar inte hade varit vid liv idag.

Migrationsverket hävdade i sitt avslag att det skulle finnas bra sjukvård för honom i Pakistan, även om den inte höll samma kvalitet som i Sverige.

Problemet är att den komplicerade vård som Abubakar behöver inte är något som en vanlig pakistanier har råd med, menar Parul Sharma:

– Omkostnaderna är enorma och det är tillslut de välbärgade som har råd med sådan vård, och det är detta som nu sker i Abubakars fall. Vården han behöver är dels inte tillgänglig i hans närområde och den kostar oerhört mycket.

En vanlig missuppfattning är att sjukvården inom den offentliga sektorn är gratis för pakistanska medborgare, menar hon. Men 80 procent av befolkningen fortsätter att betala för sjukvård ur egen ficka, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

”Bra att Sverige får veta”

Abubakars familj har ont om pengar och kan sällan besöka läkare. De doktorer de träffar kan i stort sett bara skriva ut lite mediciner, och känner knappt till de avancerade hjälpmedel som Abubakar behöver.

Parul Sharma är upprörd över fallet, och frågar sig om myndigheterna beaktat barnkonventionen i tillräckligt hög utsträckning.

– Detta kunde ha bromsats. Att skicka Abubakar i hans medfödda tillstånd till ett land så fattigt med en hälsovård som enbart är symbolisk för de resurslösa.

– Det är bra att Sverige får veta vad som händer på individnivå när man kastar ut människor med ett stort behov som Abubakar har.