Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Det här är Nobelpristagaren Han Kang

Uppdaterad 14.53 | Publicerad 13.02

2024 års Nobelpristagare i litteratur är den sydkoreanska författaren Han Kang, bland annat känd för sin roman ”Vegetarianen”.

I sina böcker lyfter hon ofta komplexa teman som våld och trauman.

Själv blev hon djupt berörd av att läsa Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.

Han Kang är en sydkoreansk författare född 1970 i Gwangju, Sydkorea

För svenskar är hon mest känd genom sina romaner ”Vegetarianen” och ”Levande och döda”, som båda har översatts till svenska.

Han Kang får priset ”för hennes intensiva poetiska prosa, som konfronterar historiens trauman och blottlägger människans sårbarhet”, enligt motiveringen som Svenska Akademiens ständige sekreterare läste upp.

Han Kang debuterade med en diktsamling i mitten av 1990-talet och etablerade sig som författare i Sydkorea.

Hennes internationella genombrott kom 2016 när den engelska översättningen av ”Vegetarianen” vann International Booker Prize. Romanen, som ursprungligen publicerades 2007, handlar om en ung kvinna som vägrar äta kött.

– Det får våldsamma konsekvenser i det sydkoreanska samhället. Det är en väldigt skruvad, morbid berättelse nästan som en skräckroman bitvis, med väldigt obehagliga scener, säger Aftonbladets litteraturredaktör Rasmus Landström.

Bröderna Lejonhjärta fick henne att gråta

”Levande och döda”, utgiven 2014 (på svenska 2016), är en roman som skildrar Gwangju-upproret 1980, en händelse som djupt påverkat Han Kangs författarskap.

Boken blev en bestseller i Sydkorea och bidrog till att öka medvetenheten om den historiska händelsen. I staden Gwangju hölls stora protester mot militärdiktaturen i landet, vilka slogs ned med kraftigt våld. Hundratals personer dog under upproret.

I en intervju med tidskriften Vi läser 2019 berättar Han Kang att hon läste Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” kort efter upproren i Gwangju. Hon sa då att boken och revolten hängde ihop.

– För Astrid Lindgren var det ren fantasi, för mig var det verklighet. Jag grät mycket, sa hon.

Han Kang är känd för sitt poetiska språk och sin förmåga att utforska komplexa teman som våld, trauma och mänsklig natur.

”Tillgängligt för många”

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson har läst boken ”Vegetarianen”.

– Jag tyckte väldigt mycket om den så jag blev sugen på att läsa hennes andra böcker. Det känns som ett författarskap som är tillgängligt för många.

Karin Pettersson säger också att Svenska Akademien verkar hålla fast vid en princip av varannan man och varannan kvinna som pristagare.

– Det har också varit den här diskussionen om att bredda så att det inte bara ges till europeiska författare. Det är nya woke-akademien på gott och ont, säger hon.

Rasmus Landström reagerade med ett ”oj” i Aftonbladets tv-studio när han fick höra att Han Kang får årets Nobelpris.

– Min första reaktion var att hon är så ung och har skrivit så pass få böcker.

Nobelstiftelsen listar 21 böcker av Han Kang. Bland dem finns romaner, novellsamlingar och poesi. Fyra böcker har översatts till svenska. Förutom ”Vegetarianen” och ”Levande och döda” rör det sig om romanerna ”Den vita boken” och ”Jag tar inte farväl”.

Rasmus Landström säger att trots att Han Kangs författarskap ännu inte är så stort är det väldigt mångfacetterat.

– Till exempel romanen ”Vegetarianen”, den är väldigt olik romanen ”Levande och döda”. Den i sin tur är väldigt olik ”Den vita boken”.

Han Kang.

Artikeln är gjord med stöd av AI-verktyg från Perplexity.ai och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.