Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Heta namn när medicinpriset inleder Nobelveckan

Petra Hedbom/TT

Publicerad 18.47

Den 7 oktober meddelar Nobelkommittén vem eller vilka som får priset i fysiologi eller medicin. Arkivbild.

Vaccin och kartläggning av arvsmassa från människans utdöda föregångare har belönats tidigare. På måndagen är det dags för avslöjandet om vem som i år får prisernas pris i fysiologi eller medicin.

Nobelveckan inleds den 7 oktober och först ut är priset i fysiologi eller medicin. Vid lunchtid får en eller flera forskare det omvälvande samtalet från Nobelkommittén med beskedet om att de tilldelats det prestigefulla priset.

De senaste åren är har medicinpriset cirkulerat kring ämnena immunologi, sjukdomar och genetik, enligt en genomgång av tidskriften Scientific American. Om Nobelförsamlingen fortsätter på den linjen är ett tänkbart område upptäckter bakom så kallad car T-cellsterapi mot cancer, som figurerat bland förhandstipsen under flera år.

Cancercellers beteende

Inom cancerområdet är Douglas Hanahan och Robert Weinberg två forskare som nämnts i spekulationerna, tack vare avgörande upptäckter om hur cancerceller beter sig och växer.

Ett annat hett ämne är mag-tarmfloran och bakterier och hur de påverkar vår hälsa. Namn som nämnts är Jeffrey Gordon, Bonnie Bassler och Dennis Kasper.

Förra året var det duon Katalin Karikó och Drew Weissman som fick prisbeskedet från Nobelkommittén. De belönades för sina upptäckter som varit avgörande för att utveckla effektiva mRNA-vacciner. Den typen av vaccin fick ett genombrott under covid-19-pandemin som startade i början av 2020.

Svensk fick priset

2022 gick priset till svensken Svante Pääbo för att han utvecklat metoder som gör det möjligt att kartlägga arvsmassan hos våra utdöda föregångare och gjort upptäckter kring hur vi människor hänger ihop med dem genetiskt.

Beslutet fattas av de 50 ledamöterna som sitter i Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet. Tidigast klockan 11.30 meddelas vem eller vilka som belönas.