Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Bråk inom SD efter bröllopsskandalen: ”Riktigt förbannade”

Uppdaterad 18.05 | Publicerad 17.32

Bröllopsskandalen är nu uppe i Sverigedemokraternas mäktigaste utskott, VU. 

Källor vittnar om en omfattande kris i partiet där SD-toppar beskyller varandra för ”misslyckandet”.

– Den här skandalen ses som otroligt allvarlig internt även om vi aktivt spelar ner den externt. Det har också uppstått interna konflikter kopplat till Mattias Karlssons lathet, säger en källa med insyn.

Sverigedemokraterna skakas av skandalen kring partiledaren Jimmie Åkessons bröllop, där en av gästerna är ledare för mc-klubben Comanches – en klubb som polisen bedömer som ett kriminellt nätverk.

Enligt källor i partiet pågår just nu en intern konflikt om var skulden för skandalen ska läggas.

– Det är många i partiorganisationen som inte har gjort sitt jobb, information om den här personen har inte kommit fram till rätt nivåer i partiet, säger en centralt placerad källa.

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson.

Flera ledande sverigedemokrater som Aftonbladet har talat med pekar ut SD-toppen Mattias Karlsson som en avgörande person i det som har hänt. I juli kunde Expo berätta om kopplingen mellan Mattias Karlsson och Robert Hedarv, ledaren för Comanches som var inbjuden till Åkessons bröllop. Hedarv är tillsammans med Mattias Karlssons före detta fru.

”Han borde ha varnat Jimmie”

I samband med publiceringen skickade Expo ett mejl till SD:s pressavdelning med frågor om säkerhetsrisker i och med kopplingen.

– Han har läst artiklarna och borde redan då ha fört informationen vidare, säger en källa i partiet.

En annan SD-källa:

– Man tycker att han borde ha varnat Jimmie. Många är riktigt förbannade på honom över detta.

Mc-klubbarna växer – här är städerna de håller till i


Jimmie Åkesson och Comanches-presidenten Robert Hedarv, som även var bjuden på hans bröllop i slutet av september.

Flera källor pekar också ut kommunikationsavdelningen som medskyldiga till krisen.

Sverigedemokrater som Aftonbladet talar med anser inte att skulden för skandalen kan läggas på Jimmie Åkesson. En källa säger att hen köper partiledarens förklaring, att han inte kände till Robert Hedarvs bakgrund. Detta trots att de umgåtts i samma kretsar under en längre tid och att Hedarv ska ha bott som gäst hos närstående till Åkesson, något som Aftonbladet kunnat avslöja.

”Kan inte ha sådana här bjudningar”

En annan källa säger samtidigt att Jimmie Åkesson har agerat naivt och att huvudansvaret trots allt landar på honom.

– Med tanke på vår nuvarande position och vår ambition framöver om att ingå i regeringen så måste vi ha koll på vilka som kommer på våra tillställningar, även om det var en privat tillställning. Man kan inte ha sådana här bjudningar. Har man en fest med flera hundra personer så kan ju någons respektive vara vem som helst.


Så blev Comanches en maktfaktor i Danmark


Enligt uppgifter till Aftonbladet har skandalen avhandlats i partistyrelsen så väl som det verkställande utskottet, VU.

När Jimmie Åkesson intervjuades i tisdags morse i Sveriges Radio P1 använde han själv ordet ”ett misslyckande” – en indikation på hur stor krisen är, enligt en källa.

– Med tanke på vilka politiska frågor vi driver så ser det inte snyggt ut. Jimmie Åkesson känner att att han måste kliva fram och svara på detta, säger källan.

Ebba Busch lämnar Åkessons bröllopsfest.

Ebba Buschs deltagande fördjupar krisen

Internt anses krisen fördjupas av att KD-ledaren Ebba Busch var med på bröllopet. Detta eftersom SD:s kris på så sätt färgar av på andra partier inom Tidösamarbetet. En källa säger att det kan leda till att större irritation från de andra Tidöpartierna gentemot SD.

– Det är mer kris eftersom Ebba Busch var där, säger källan.

Aftonbladet har sökt Mattias Karlsson för en intervju men han har inte återkommit med svar. I ett inlägg på plattformen X, för detta Twitter, skriver han: ”Jag har inte haft någon som helst kommunikation med Jimmie om hans gästlista eller om att jag relativt nyligen fick veta att min ex-partners nya partner, relativt nyligen, valt att inta en ledande position i en högst tvivelaktig organisation”.

”Åkesson måste kunna läsa tidningen själv”

Flera källor uppger för Aftonbladet att Karlsson och Åkesson inte längre har lika tät kontakt som för ett par år sedan, något som kan förklara den uteblivna kontakten.

Enligt en källa med insyn har Karlsson gått till motangrepp mot de som kritiserar honom och sagt att ”Åkesson måste kunna läsa tidningen själv”. Han har då syftat på att Hedarvs presidentskap i MC-klubben var känd innan bröllopet i och med Expos publicering i juli.