Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Åkesson om mc-toppen: Ett misslyckande

Anja Haglund/TT

Uppdaterad 08.16 | Publicerad 07.26

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid bröllopet.

Trots att informationen fanns i partiet kände SD-ledaren inte till att en av hans bröllopsgäster hade kopplingar till den kriminella mc-miljön. Det hävdar Jimmie Åkesson i P1 Morgon.

– Med facit i hand är det såklart ett misslyckande, säger han.

Jimmie Åkesson bekräftar samtidigt att han och mc-toppen varit på flera fester tillsammans.

– Ja, det är precis som jag framförde häromdagen, att vi har setts på ett par tillställningar där han varit tillsammans med sin fru som jag känner sedan 25 år tillbaka, säger Jimmie Åkesson till radion.

Mannen har en ledarposition i mc-gänget Comanches, som polisen bedömer som ett kriminellt nätverk, och var inbjuden till bröllopet som respektive.

”Känner ytligt”

Åkesson uppger att mannen funnits i hans umgänge sedan ungefär åtta år tillbaka.

– Jag köper inte beskrivningen att jag känner den här personen. Det är väldigt ytligt som jag känner honom, det är hans fru jag känner och jag har inte haft nån anledning att reflektera över vem det är hon lever med.

Båda SD-topparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof kände vid bröllopet till mannens mc-kopplingar. Men Åkesson uppger att han inte visste.

– Jag håller inte med om att det skulle finnas några naturliga skäl för mig att hålla mig informerad om vad en partikollegas ex-frus nuvarande man gör på sin fritid. Det känns inte rimligt.

”Ett misslyckande”

Han säger samtidigt att kritiken som framförts är relevant.

– Hade jag känt till de här kopplingarna så hade den här personen inte varit på vårt bröllop.

– Med facit i hand är det såklart ett misslyckande.

SD vill förbjuda deltagande i gäng och se hårda åtgärder mot gängkriminella även fast de inte dömts för brott.

– Att den här informationen i det läget inte bedömdes relevant för mig tycker jag inte har någon som helst relevans för den stenhårda kriminalpolitik som vi driver, säger Åkesson i radion.