Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Kristersson om Åkessons mc-gäst: Olämpligt

Uppdaterad 13.06 | Publicerad 12.32

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar nu för första gången SD-ledaren Jimmie Åkessons ifrågasatta bröllopsgäst. Arkivbild

Det var olämpligt av SD-ledaren Jimmie Åkesson att bjuda in en ledare för ett kriminellt mc-gäng på sitt bröllop. Det säger statsminister Ulf Kristersson till Sveriges Radio.

– Jag har ingen annan uppfattning än den som Jimmie Åkesson gett uttryck för, att det här var olämpligt givetvis, säger Ulf Kristersson.

Själv har Åkesson kommenterat sitt agerande med att han inte kände till att ledaren för mc-gänget Comanches, som polisen bedömer som ett kriminellt nätverk, hade sådana kopplingar.

Men, han tycker att kritiken är relevant:

– Hade jag känt till de här kopplingarna så hade den här personen inte varit på vårt bröllop, sade Åkesson till P1 Morgon på tisdagen.

– Med facit i hand är det såklart ett misslyckande, sade han.

Jimmie Åkesson bekräftar att han och mc-toppen varit på flera fester tillsammans. Även om Åkesson själv hävdar sin okunskap har flera SD-toppar, liksom partiets pressavdelning, haft kännedom om mc-ledaren.

Politiskt vill SD förbjuda deltagande i gäng och se hårda åtgärder mot gängkriminella även om de inte dömts för brott.

På frågan om det här påverkar regeringens och Sverigedemokraternas arbete mot gängkriminalitet, svarar Kristersson.

– Det här påverkar inte mitt eller regeringens arbete överhuvudtaget.

Han kan inte svara på om Åkessons kopplingar, som ledare för riksdagens näst största parti, till gängkriminella kan utgöra en säkerhetsrisk?

– Det kan jag inte svara på. Det är en säkerhetsrisk att vi har gängkriminalitet i Sverige, säger statsministern till Sveriges Radio.

Följ ämnen i artikeln