Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Kristerssons ilska: Kan klösa ut ögonen på varandra

Publicerad 20.01

Oppositionspartierna anklagar Ulf Kristersson för att inte ta bröllopsskandalen på allvar.

Nooshi Dadgostar säger till och med att SD-tjänstemän i regeringskansliet kan vara utpressade av gängkriminella.

– De borde nu ägna sig åt att lösa sina egna problem internt, därefter kan de klösa ut ögonen på varandra, svarar Ulf Kristersson.

Partiledarna möts i kväll för debatt i SVT:s Agenda. När de anlände tv-huset stod ”bröllopsskandalen” i fokus, det vill säga Comanches-ledaren Robert Hedarvs närvaro på Jimmie Åkessons bröllop.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anser att statsminister Ulf Kristerssons måste sätta ner foten. Enligt partierna går det inte att utesluta att det finns kopplingar till gängkriminalitet hos Sverigedemokraterna. Därför måste deras tjänstemän i regeringskansliet säkerhetsprövas ytterligare.

V-ledaren Nooshi Dadgostar säger att SD kan vara utpressade av kriminella. Hon pekar på att Säpo tidigare sagt att kriminella arbetar för att kunna utpressa politiker.

– Det säger ju Säpo själva och har sagt den senaste veckan. Och det finns mycket pengar i politiken. Det är klart, finns det kontakter mellan partier och gängkriminella så finns det hållhakar. Det finns möjligheter att utpressa andra personer, säger hon.

Politisk teater

Ulf Kristersson reagerar mycket kraftfullt på uttalandena från oppositionen.

– De kastar vildsint sten i glashus.

Statsministern säger att S själva har anlitat gängkriminella för att sälja lotter.

– De låtsas nu att det inte finns säkerhetskontroller i regeringskansliet. Det är trams. Människor kontrolleras hela tiden, så var det också på Magdalena Anderssons tid. De borde nu ägna sig åt att lösa sina egna problem internt, därefter kan de klösa ut ögonen på varandra.

Jimmie Åkesson kallar S och V:s utspel för politisk teater.

– Det drar ett löjets skimmer över viktiga frågor som ska debatteras här i dag. Inte minst gängkriminalitet.

Nooshi Dadgostar (V).
Ulf Kristersson (M).