Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Israel rycker fram i Gaza: "Jabalia utplånas"

Uppdaterad 13.02 | Publicerad 11.46

Förödelse i Jabaliya tidigare i år. Bild tagen i slutet av februari.

Israeliska stridsvagnar trycker allt längre in i Jabalia i Gaza. Från Bureij längre söderut kommer rapporter om israeliska attacker med många dödsoffer.

Gaza har förvandlats till ett slakthus, hävdar en tidigare talesperson för Unrwa.

Enligt Israels militär har 20 stridande palestinier dödats i Jabalia i norra Gaza det senaste dygnet, rapporterar israeliska medier.

Samtidigt bombas staden från luften. Enligt vårduppgifter finns flera offer, men den konstanta beskjutningen gör det omöjligt att nå dem. Den palestinska nyhetsbyrån Wafa rapporterar om tiotals döda och skadade som ligger på Jabalias gator.

”Jabalia utplånas”, larmar invånare på sociala medier enligt Reuters.

Israel har uppmanat invånarna att lämna, men efter ett års krig är flyktmöjligheterna begränsade.

”Industriell skala”

I videoklipp som Qatarbaserade Al Jazeera kommit över syns israeliska soldater enligt uppgift skjuta mot en grupp människor på flykt från Jabalia. Chris Gunness, tidigare talesman för FN:s organ för palestinska flyktingar Unrwa, säger till mediebolaget att Gazaborna ”slaktas”.

– Det senaste året har vi sett Gaza förvandlas från världens största utomhusfängelse till världens största koncentrationsläger, säger han.

– Nu har Gaza förvandlats till ett slakthus i industriell skala, fortsätter han och hänvisar till att många djur ”dödas mer humant” än kvinnor och barn dödas i Gaza.

Många dödade

Det senaste dygnet har Israel attackerat 70 mål i Gazaremsan, uppger militären enligt israeliska medier.

Även från områden längre i söderut kommer rapporter om dödsoffer. Enligt civilförsvaret i Hamasstyrda Gaza har ett 20-tal palestinier dödats i en attack mot ett trevåningshus i al-Bureij norr om Dayr al-Balah. Bland de döda finns barn, skriver AFP.

Vårdkällor i Gaza uppger att över 40 palestinier dödats i Gaza hittills under tisdagen.

På tisdagen meddelade Israel även att tre palestinier som deltog i 7 oktober-attackerna mot Israel i fjol dödades i flyganfall mot Gaza i förra veckan.