Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

SD vädjar om möte med kommittén mot antisemitism

Uppdaterad 16.46 | Publicerad 15.59

Jimmie Åkesson och fyra andra partitoppar vill ha ett möte med SKMA.

Sverigedemokraterna känner sig angripna av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.

Nu vädjar partiledaren och fyra partitoppar om ett möte med organisationen. 

”Det ni ger uttryck för är allvarliga anklagelser, som är dåligt underbyggda och som tycks vila på vantolkningar och rena felaktigheter.” skriver Jimmie Åkesson med flera i ett öppet brev.

SD-topparna Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder, Oscar Sjöstedt och Jörgen Fogelklou har skrivit under ett öppet brev som publicerats på Aftonbladet debattsida.

I brevet riktar de kritik mot Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Kommittén publicerade i höstas ett skriftligt uttalande på sin hemsida där de bland annat skrev att SD-politikerna ”uttryckt misstro och fientlighet mot judar eller appellerat till antisemitiskt färgade konspirationsteorier”.

SD-topparna att de känner sig angripna av kommittén. I brevet frågar de sig om skälet till SKMA:s uttalande är att kommittén inte tycker om Sverigedemokraterna.

MY ROHWEDDER: Åkessons hud tunnast i tv-debatten


Jimmie Åkesson.

”SD accepterar inte antisemitism”

”Det är ingen hemlighet att det i Sverigedemokraternas historia funnits individer med tvivelaktiga åsikter och kopplingar till extrema organisationer. Sedan åtminstone 20 år tillbaka har partiet bedrivit ett systematiskt och målinriktat arbete för att bli kvitt den sortens problem”. ”Sverigedemokraterna accepterar inte antisemitism i vare sig i samhället eller i partiet” står det i brevet.

Det avslutas med en önskan om ett formellt möte. ”Finns intresse, så hittar ni våra kontaktuppgifter på såväl riksdagens som Sverigedemokraternas hemsida.”

Ulrika Knutson, kommitténs ordförande.

”En partsinlaga”

SKMA:s uppfattning om SD aktualiserades under söndagens partiledardebatt. Jimmie Åkesson sa då att han anser att kommitténs uppfattningar är en partsinlaga.

– Jag har inte närmare studerat deras inlägg i den debatten, men jag vet ju vad de har sagt i olika sammanhang och det bygger ju på helt felaktiga tolkningar av vår politik där vi på olika sätt vill främja judiskt liv, sa SD-ledaren till Aftonbladet efter debatten.

Kommitténs ordförande Ulrika Knutson ställde sig oförstående till uttrycket ”en partsinlaga”.

– Det här är allmänt dokumenterat. Det finns där för var och en som kan läsa och lyssna, sa hon.

Har blivit etablerade sanningar

Riksdagsledamoten Björn Söder, en av undertecknarna, säger att hans förhoppning är att SD och kommittén kan mötas för att reda ut missförstånd och uppenbara felaktigheter. 

Avfärdar du alla exempel som kommittén listar?

– Jag har inte tagit del av precis alla. Men jag kan speciellt avfärda det som rör mig själv. Det bygger på rena felaktigheter som har blivit en etablerad sanning som lever sitt eget liv. Jag hoppas kunna gå till botten och reda ut det. 

Vad är det som är felaktigt?

– Jag har aldrig sagt att judar inte kan vara svenskar och det är verkligen inte min uppfattning heller. Jag förde ett resonemang kring nationstillhörighet. 

Inte vaccinerade

Björn Söder anser att SD är det mest Israelvänliga partiet i riksdagen som tar frågan om antisemitism på störst allvar 

– Vi skriver i brevet att vi historiskt har haft problem med antisemitism, vi är heller inte vaccinerade mot att sådant kan dyka upp. Men när det dyker upp tar vidtar vi åtgärder. 

Hur trovärdigt är ert arbete när SD har rötter i vit makt-rörelsen?

– Partiet har inte rötter i vit makt-rörelsen. Det har funnits med personer när vi bildade partiet en gång som har rötter i olika andra organisationer och sammanhang.

Er vitbok konstaterar att ni har rötter i vit makt-rörelsen?

– Partiet i sig är inte grundat på någon totalitär ideologi eller antisemitism eller liknande. Men även i vårt parti, i tidig begynnelse, såg man mellan fingrarna allt för mycket. Det gör vi inte längre och har inte gjort de senaste 20 åren. 

Björn Söder anser heller inte att partiföreträdarna Oscar Sjöstedt och Rebecka Fallenkvist, som listats av SKMA, hyser antisemitiska uppfattningar. 

SKMA skriver att de gett uttryck för sådana uppfattningar, anser du det?

– Det är därför jag menar att det nog är bra om vi sätter oss ner och reder ut detta. Det är mycket rykten som florerar, man lägger in sina egna narrativ och tolkningar i saker. Jag hoppas att det inte är av politiska skäl som kommittén håller på med detta utan att det är bristande kunskaper om vad som sagts och gjorts. 

Aftonbladet har sökt SKMA. Organisationen ber att få återkomma.