Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Larmet: Unrwa nära bristningsgränsen i Gaza

Publicerad 2024-10-16 15.22

Palestinska barn väntar på evakuering från en skola där de sökt skydd undan kriget, sedan Israel släppt flygblad med nya evakueringsordrar. Bild tagen i östra Dayr al-Balah i centrala Gaza i augusti.

FN:s Palestinaorgan är ”mycket nära” en möjlig bristningsgräns – samtidigt som den humanitära situationen i Gaza förvärras dag för dag.

Efter USA:s hot om indraget militärt stöd uppger nu Israel att förnödenheter anlänt till nödställda i norra Gaza.

– Jag kommer inte sticka under stol med att vi kan komma till en punkt där vi inte längre kan driva verksamheten, säger Unrwa-chefen Philippe Lazzarini under en pressträff i Berlin, enligt flera medier.

– Vi är väldigt nära en möjlig bristningsgräns. När kommer den? Jag vet inte. Men vi är väldigt nära.

Organisationen står inför stora ekonomiska och politiska svårigheter, enligt Lazzarini – utöver de dagliga utmaningar som kriget för med sig.

Situationen i Gazaremsan förvärras dag för dag, säger Unrwa-chefen. Med vintern i annalkande varnar han för hungersnöd och akut undernäring bland palestinierna i den krigshärjade landremsan.

Mycket plundras

De senaste två, tre veckorna uppges i stort sett ingen nödhjälp alls ha släppts in i norra Gaza. Inte heller till södra delarna kommer mycket hjälp, enligt Lazzarini. Många av de lastbilar som faktiskt nått fram har dessutom plundrats.

– Vi har en enorm minskning i konvojer i söder, säger han.

På tisdagen hotade USA med att dra in sitt militära stöd till Israel om inte mer nödhjälp släpps in i Gaza. I ett brev från USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin uppmanades Israel att förbättra den humanitära situationen inom 30 dagar.

Mat, vatten och tält

Timmarna efter Washingtons varning hävdar Israel att 50 lastbilar lastade med förnödenheter anlänt till norra Gaza. Cogat, den enhet inom Israels försvarsdepartementet som handhar civila frågor i Gaza, uppger i ett uttalande att mat, vatten, medicinsk utrustning och tält från Jordanien på onsdagen släppts in i det belägrade området, rapporterar The Times of Israel.

Unrwa förser miljoner palestinier med utbildning, vård och bistånd i Gaza och på Västbanken, liksom i Jordanien, Libanon och Syrien.

Under kriget i Gaza har Israel upprepade gånger anklagat FN-organet för samröre med Hamas, vilket fått flera bidragarländer att pausa sitt stöd. FN har inlett en utredning och avskedat nio anställda efter de israeliska anklagelserna.