Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationer med anledning av spridningen av mpox

Publicerad 2024-08-16 21.34

Folkhälsomyndigheten går ut med rekommendationer med anledning av spridningen av mpox.

Bland annat ska inresande till Sverige vara uppmärksamma på tydliga symptom i tre veckor efter att man kommit hem.

Om man reser in i Sverige och har varit i ett område med pågående spridning av mpox ska man vara uppmärksam på tydliga symptom, till exempel smärtsamma blåsor och sår, skriver de på sin hemsida.

Man ska vara uppmärksam på symptom i tre veckor efter man har kommit hem och kontakta vården om du märker symptom.

Har man haft nära kontakt med en person som misstänks ha eller bekräftas ha mpox ska man kontakta vården för rådgivning. Detta gäller avsett om du har symtom eller inte och oavsett resmål, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Med ”nära kontakt” menas till exempel att man bott tillsammans med någon en tid. Men även sexuella kontakter räknas hit, säger Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Mpox-virus.

”Allmänfarlig sjukdom”

Om man ska resa till ett annat land där ska man ta reda på om det pågår spridning av mpox i området som man ska resa till. Om man redan är i ett sådant område ska man undvika nära kontakter. Folkhälsomyndigheten framhåller att man särskilt ska undvika sexuella kontakter.

Om man har tydliga symptom för mpox ska man kontakta vården och undersöka om man omfattas av Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot mpox, skriver de på sin hemsida.

– Mpox är en allmänfarlig sjukdom och det är därför viktigt att man söker vård om man har symtom. Folkhälsomyndigheten följer kontinuerligt läget och dessa rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel, säger Magnus Gisslén.