Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Friskolestyrelse delade på skolpengsmiljoner

TT

Publicerad 2024-08-16 03.34

Styrelsen för en gymnasiefriskola i Sundsvall har låtit styrelseledamöter dela upp miljoner i skolpeng mellan sig, de har inte gått in i skolans verksamhet. Arkivbild

2022 beslutade fem styrelseledamöter i en gymnasiefriskola att dela upp 14 miljoner i retroaktiv skolpeng skolan fått från kommunen mellan sig själva, 2,8 miljoner var. Genom åren har totalt 24 miljoner delats ut i styrelsen, skriver Sundsvalls Tidning.

– Jag och styrelsen tar på oss en skuld för det som hänt, säger Lennart Sund, tidigare vd för Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall, till tidningen som i en artikelserie granskat skolans miljonhantering.

Både Sund och den tidigare styrelseordföranden säger sig vara ångerfulla över det som skett. De nu omtalade skolpengmiljonernas vidare öde har inte varit känt tidigare.

Bad om mer

Skolan har funnits sedan 2002, har ett gott rykte och hade det senaste läsåret 570 elever. Men så sent som förra året klagade skolan hos kommunen över pressad ekonomi och bad om mer pengar.

Det var alltså året efter det att styrelsen låtit fem ledamöter dela på 14 miljoner.

– Jag saknar ord. Det känns ju väldigt konstigt att se det här i tidningen om att de har tagit ut miljonvinster, med tanke på det samtal vi hade för mindre än ett år sedan, säger Olle Åkerlund (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall, till tidningen.

”Fartblinda”

Den tidigare vd:n och styrelseordförande talar om att ha blivit fartblinda men att de agerat utifrån råd de fått från revisorer. Lösningen med att dela ut skolpeng i styrelsen, istället för att öppet deklarera det som vinst och sedan ge aktieutdelning, valdes för att hålla nere substansvärdet på aktierna. Det skulle göra det billigare för nya delägare att köpa in sig.

Skolminister Lotta Edholm (L) säger att hon är förhindrad att kommentera enskilda fall.

– Men däremot så kan jag ju konstatera att vi måste hitta ett system där de osunda drivkrafterna i friskolesektorn försvinner. Vinstintresset leder ju till den här typen av problem, och friskoleutredningen jobbar nu med att ta fram förslag på vinststopp, säger Lotta Edholm till TT.