Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Israeliska soldater använder palestinier som mänskliga sköldar

Trifeh Amini

Uppdaterad 12.50 | Publicerad 10.57

Personerna som används som mänskliga sköldar kan bland annat skickas ner i tunnlar som IDF bedömer behöver undersökas för faror. Arkivbild.

Israeliska soldater bekräftar att de använder civila palestinier för att skydda sig från dolda sprängladdningar i byggnader och tunnlar.

Det enligt vittnesmål från både soldater och befälhavare, i en granskning av Haaretz.

– Vi fick höra: ”Använd dem, de är Gazabor”, säger en soldat.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Israeliska soldater säger att de använder civila palestinier som mänskliga sköldar, skriver Haaretz som har pratat med flera IDF-soldater.

Oftast använder soldaterna sig av unga palestinska män i 20-årsåldern iklädda israeliska militäruniformer som väljs ut godtyckligt. De får händerna bakbundna och utrustas med kroppskameror så att soldaterna kan se när läget är säkert för de själva. De kallar de mänskliga sköldarna för ”shawish”, ett arabiskt ord som betyder sergeant. Det finns bevis för att även minderåriga och äldre har använts som mänskliga sköldar, enligt Hareetz.

Palestinierna iklädda IDF-uniformer skickas in först i byggnader och tunnlar som ska undersökas, för att skydda israeliska militären från dolda sprängladdningar och attacker.

Arkivbild. IDF-soldater i Gaza.

”Våra liv är viktigare än deras"

I vittnesmålen från soldaterna berättar de hur de fått höra "Våra liv är viktigare än deras liv" och att det är bättre om de israeliska soldaterna överlever och att de palestinska mänskliga sköldarna offras.

Vittnesmålen som Hareetz samlat ihop visar att det är en tydlig praxis inom den israeliska militären. Under de senaste månaderna har israeliska soldater använt mänskliga sköldar i hela Gaza, något som de högt uppsatta chefer är medvetna om.

En soldat berättar om hur en del personer i dens grupp började ifrågasätta användandet av palestinier som mänskliga sköldar.

– Det fanns naturligtvis de som stödde det, men åtminstone hos oss var det bara ett fåtal av dem, de flesta var befälhavare som var rädda för att ta itu med de högre befälhavarna, säger soldaten.

En soldat i en värnpliktig armébrigad vittnar om hur två palestinier, en 20-åring och en 16-åring fördes till gruppen.

– Vi fick höra: 'Använd dem, de är Gazabor, använd dem som mänskliga sköldar.’.

Använde mänskliga sköldar 2002

IDF:s kommunikationsvdelning säger att de har skickat vidare anklagelserna till relevanta myndigheter för granskning.

– IDF:s instruktioner och order förbjuder användning av civila från Gaza som fångas på fältet för militära uppdrag som utgör en avsiktlig risk för deras liv. IDF:s instruktioner och order i ämnet har klargjorts för styrkorna, säger en talesperson på IDF:s kommunikationsavdelning.

Redan under den andra intifadan 2002 användes palestinier som mänskliga sköldar på Västbanken.

Följ ämnen i artikeln