Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Östen

Magdalena Anderssons svåra uppgift: Lösa bråken mellan de gröna

Uppdaterad 07.38 | Publicerad 05.55

För att återta makten efter valet 2026 kan Socialdemokraterna behöva gifta ihop riksdagens två gröna partier.

Men gamla strider om skogsbruk och strandskydd kan återuppstå och spräcka S plan för att ta makten.

– Många inom Centerpartiet har väldigt svårt för Miljöpartiet, säger en källa i C.

Gamla strider kan spräcka S plan för att ta makten.

Snart har halva mandatperioden gått och än så länge finns ingen samlad opposition.

Socialdemokraterna vill gå sin egen väg och arbetar alltjämt med interna arbetsgrupper som ska ta fram reformförslag inför riksdagsvalet 2026.

Ett av S-ledaren Magdalena Anderssons största gissel när hon ska forma sitt lag är att gifta ihop Vänsterpartiet med Centerpartiet.

V och C har länge varit varandras motpoler inom framför allt den ekonomiska politiken och partierna drar sig inte för att rikta udden mot varandra.

Men relationen mellan V och C är inte Magdalena Anderssons enda problem.

Om hon ska kunna bilda regering behöver hon sannolikt stöd av samtliga rödgröna partier. Då måste Centern även komma överens med Miljöpartiet.

Flera källor inom Centerpartiet pekar på att det inte är helt problemfritt.

– Många inom Centerpartiet har väldigt svårt för Miljöpartiet, säger en källa i C.

Muharrem Demirok, partiledare för C.

”Mupp-miljöpartister”

C-ledaren Muharrem Demirok har ett skakigt stöd i såväl opinionen som i partiet. Att gifta samman C med MP blir ännu en prövning för den ifrågasatte partiledaren.

– Det finns delar av vänstern, kanske främst i norra Sverige, som är lättare att samarbeta med än mupp-miljöpartister i staden, säger en centerpartist.

Några av de största och allvarligaste bråken under tiden då S och MP satt i regering på januariavtalets mandat utkämpades mellan C och MP.

Partierna drog inte jämnt i frågor om ägarskap av skog och strandskyddet. Vad gäller skogen ville MP skydda mer skog från avverkning medan C ville stärka äganderätten.

I strandfrågan ville MP stärka allemansrätten och därmed också strandskyddet. Centerpartiet ville avskaffa det generella strandskyddet.

Gammalt groll upp till ytan

Efter tuffa förhandlingar kom partierna överens. Det är ett bevis för att partierna skulle kunna komma överens igen, enligt en centralt placerad centerpartist.

– Samtalsklimatet mellan oss och Miljöpartiet nu jämfört med då är något helt annat därför att vi har upplevt januariavtalet. Synen på Miljöpartiet har ändrats. Vi har inte taggarna utåt längre, säger källan.

Daniel Helldén och Amanda Lind är språkrör för MP.

Amanda Lind, den ena halvan av MP:s partiledning, är inne på samma linje. Hon var kulturminister i den regering som förhandlade med Centern inom januariavtalet.

– Jag ser det som en styrka att vi hade de förhandlingarna under januariavtalstiden. Att vi kom överens, att vi i frågor som var svåra för våra partier att mötas i kunde ta de här diskussionerna och lägga fram förslag som vi båda partier kunde leva med och faktiskt tycka var bra, säger hon.

Efter att partierna kom överens valde C att inte rösta för S-/MP-budgeten, vilket fick MP att gå ur regeringen – något som innebar en ny regeringskris för Magdalena Andersson.

”Gjorde en hel del med oss”

– Det var oerhört tråkigt att våran budget föll, där vi faktiskt kunde gå vidare och skydda en del av den fjällnära skogen. Men vi kom överens då och jag tror att vi kommer kunna göra det nu också, säger Amanda Lind.

Framför allt har Centern inte längre som ingång i förhandlingar med S och MP att försöka skada de andra partierna så mycket som möjligt, något man hade när alliansen föll och C skrev under januariavtalet.

– Resan dit gjorde en hel del med oss, säger en centerpartist.

– Många av personerna som var centrala då har också bytts ut. Det är ganska få personer som är kvar som var med då, så vi är andra partier nu.

Inom MP ses partiets skogsutspel under Almedalsveckan som en utsträckt hand till C. Utspelet innebar, i korthet, att skogsägare ska ges fler valmöjligheter till att avverka skogen genom kalhyggen.

MP presenterade det som en ”valfrihetsreform”, något man enligt MP-källor hoppades skulle förändra bilden av att partiet vill att all skog ska stå obrukad.

 Karin Ernlund, partisekreterare för C.

”Har ingen klimatpolitik”

Men de två ”gröna” partierna konkurrerar delvis om samma väljare, något som stärker konfliktnivån dem emellan.

– Centerpartiet var schyssta att förhandla med generellt, jämfört med Liberalerna, men det var en utmaning att de inte har någon klimatpolitik, säger en källa som förhandlade för MP under januariavtalstiden.

– Kruxet var att vi förhandlade om skattefrågor, som är klimatpolitik, och de ville inte ha skatter på utsläpp.

En central person inom Centerpartiet säger att C är osäkra på vart den nya språkrörsduon Daniel Helldén och Amanda Lind vill ta partiet.

Nuvarande partisekreterare för C, Karin Ernlund, har arbetat sida vid sida med Daniel Helldén under tiden då de båda var borgarråd.

Det underlättar, enligt centerpartisten, för ett framtida samarbete mellan partierna.

Skiljelinjerna i frågor om skog och strand finns dock fortfarande kvar. Flera källor inom såväl C som MP som Aftonbladet talat med pekar på att de frågorna kommer vara svåra att lösa ut i eventuella regeringsförhandlingar.

– Det finns stora utmaningar för att komma överens om fjällnära skog och strandnära bebyggelse, säger en källa inom Centern.

Källan: Avgörande frågan

Andra områden som pekas ut som problematiska är skatter på utsläpp, där C inte vill gå lika långt som MP i beskattningen av koldioxidutsläpp.

Även synen på flyget, Bromma flygplats vara eller icke vara och utbyggnaden av Arlanda splittrar partierna.

Partiernas vitt skilda syn på vinster i välfärden är ett annat område som kan bli problematiskt, enligt en person som varit förhandlare för MP.

S, V och MP vill begränsa vinsterna eller förbjuda dem helt.

Men att Centerpartiet skulle gå med på det är osannolikt. Ett av Centerns viktigaste krav i januariavtalet var att S inte ens fick utreda förslag som skulle kunna begränsa vinsterna.

Även om Muharrem Demirok omprövat partiets hållning till viss del, med hårdare krav på bolagen, så är partiet fortsatt för att tillåta vinster.

– Om man vill gifta ihop ett rödgrönt alternativ så måste Centern gå med på förbud mot vinster i välfärden, säger den tidigare MP-förhandlaren.