Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Ledningen tog ut miljonvinster till egen ficka — kanske betalar tillbaka

Publicerad 10.48

Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall.

Friskolan Skvaderns ledning har kritiserats för att ha betalat ut 28 miljoner kronor av skolans pengar till delägarna själva, skriver Sundsvalls Tidning.

Nu undersöker de möjligheter att betala tillbaka pengarna till skolan.

"Vi kommer att göra allt för att återfå förtroendet", skriver styrelseordförande Jan Nordin i ett sms till Aftonbladet.

Friskolan Skvadern i Sundsvall har cirka 570 elever och omsätter årligen omkring 60 miljoner kronor, finansierade av den kommunala skattepengen. Alla skolans ägare är anställda där.

Men eftersom skolan fått för lite pengar från kommunen delades 24 miljoner kronor ut i efterhand i en klumpsumma.

Syftet med de retroaktiva utbetalningarna var att Skvadern skulle få samma ekonomiska möjligheter som kommunala skolor, skriver ST.

Istället valde dock skolans ledning att betala ut pengarna till sig själva som en form av ”återbetalning till aktieägare”.

Utbetalningar har skett vid ett flertal tillfällen, men den högsta summan betalades ut under 2022. Då fick fem delägare 2,8 miljoner var.

Totalt ska ledningen fått dela på 28 miljoner kronor av skolans pengar, skriver ST.

”Beklagar djupt”

Informationen om utbetalningarna var däremot inte allmänt känd. Under sommaren nåddes anställda av uppgifterna och blev mycket missnöjda och kritiserade ledningen.

Jan Nordin, styrelsens ordförande, menar dock att det fanns en anledning till att utbetalningarna hemlighölls.

– Vi har varit stolta över att vi inte tar ut vinst, vilket vi normalt inte gör, och då fick vi rådet av våra revisorer att göra så här som vi har gjort. Ska vi ta ut pengarna utan att det sticker i ögonen så kunde vi göra så här, säger Jan Nordin till ST.

Nu har de tänkt om kring beslutet.

”Vi beklagar detta beslut djupt och inser att vi borde ha gjort ett omtag för att hitta en bättre lösning. Jag vill samtidigt betona att vi aldrig äventyrat skolans ekonomi, eller gjort några inskränkningar i verksamheten. Vi budgeterar aldrig för vinstuttag och kommer heller aldrig att göra det.”, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

För ST berättar han att man däremot inte haft något annat val än att betala ut pengarna för att minska bolagets substansvärde.

”När för några år sedan flera av grundarna gick i pension var det angeläget att få in nya ägare ur personalen. För att möjliggöra detta måste värdet i bolaget vara på en nivå så att någon har råd att köpa in sig”, skriver han till Aftonbladet.

Vill återfå förtroendet

Skvadern tittar nu på lösningar för att kunna betala tillbaka pengarna till skolan. Under den senaste veckan har styrelsen krishanterat och diskuterat med personalen om hur man ska agera i den uppkomna situationen, skriver ST.

”Vi kommer att göra allt för att återfå förtroendet från personal och allmänhet och har redan inlett denna process. Vi har haft och kommer att ha kontinuerliga möten med personalen i detta arbete. Målsättningen är att vi ska komma fram till en ägar- och styrelsestruktur som säkerställer att vi inte hamnar i denna situation igen”, skriver Jan Nordin i ett sms till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln