Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Paul, 32, hade en svår nackskada – skickades till närakuten

Publicerad 09.47

Paul Hillman, 32.

Paul Hillman bröt nästan nacken och hade livshotande skador.

Men på akuten i Huddinge skickades han istället till närakuten.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man avfärdar något som är så pass akut, säger Paul Hillman till Aftonbladet.

När 32-åriga Paul Hillman var med om en cykelolycka förra lördagen skjutsades han av vänner till akuten i Huddinge. Men trots att han uppgav att han inte kunde röra nacken blev han ombedd att i stället uppsöka närakuten.

– Receptionisten tyckte att jag kunde gå till närakuten istället eftersom jag hade gått in på akuten, säger Paul Hillman som förklarar att det var knappt att han faktiskt kunde det.

På närakuten fick han vänta i drygt fyra timmar på röntgen.

– Först satt jag i väntrummet och sen fick jag ligga på en brits i drygt tre timmar. De frågade mig om jag kunde gå till röntgen själv, men eftersom jag hade svårt att röra mig körde de mig dit när det var dags.

Paul Hillman,32, i ambulansen.

Livshotande skador

När röntgenbilderna kom såg man direkt att läget var akut och livshotande.

– Ett team på sju personer kom in och sa åt mig hålla nacken blickstilla.

En läkare kunde konstatera att två nackkotor hamnat mer eller mindre horisontellt. Det fanns även risk för stroke då ett av Pauls blodkärl gått av.

Med blåljus fördes sedan Paul Hillman akut till Karolinska sjukhuset där han morgonen efter opererades under sex timmar.

Paul Hillman.

– Nu mår jag helt okej igen. Operationen och mottagandet när de först insåg allvaret är jag nöjd med men jag tycker att det är anmärkningsvärt att man först avfärdar och göra en felbedömning på något som är så pass akut, säger Paul Hillman.

Aftonbladet har sökt Karolinka sjukhuset i Huddinge.

”Att en patient har haft en dålig upplevelse är aldrig bra. Det beklagar vi givetvis. Den patient som är missnöjd med sin vård kan antingen kontakta mottagningen direkt eller ta hjälp av regionens patientnämnd. Om det funnits risk för eller blivit en vårdskada utreder sjukhuset det. Allvarligare händelser ska lex Maria-anmälas av sjukhuset”, skriver Karolinska sjukhusets pressekreterare Anton Andersson i ett mejl till Aftonbladet.

Akuten på karolinska i Huddinge. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln