Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Rolf, Raoul

Inte säkert Trump gynnas mest av Kennedys avhopp

Osäkert vem som gynnas mest av Robert F Kennedy Jr:s avhopp.

Vid en snabb analys är det naturligt att tänka sig att Robert F Kennedy Jr:s avhopp från presidentracet bör gynna Donald Trump mest.

Men gräver man djupare känns det inte alls lika säkert.

Kanske visste Harris-kampanjen vad den gjorde när man avvisade ett erbjudande från Kennedyfamiljens svarta får.

När Trump den gångna helgen höll valmöte i Arizona gjorde han förhandsreklam för en hemlig gäst. Det visade sig vara RFK Jr som dök upp på scen bredvid Trump och gav ex-presidenten sitt stöd.

En skräll på så sätt att RFK Jr tidigare som demokrat utmanade Biden inom partiet.

Rimligen borde det betyda att fler kommer att rösta på Trump, eller?

För det första tror jag man kan slå fast att den excentriske oberoende kandidatens avhopp gynnar både Donald Trump och Kamala Harris.

En oberoende kandidat med ett tvåsiffrigt stöd i opinionsmätningarna är en orosfaktor. Kennedy hade aldrig någon chans att vinna men han utgjorde ett alternativ för både missnöjda demokrater och republikaner.

Men redan innan han hoppade av började Kennedys stöd avta rejält. Den mest rimliga förklaringen är att Joe Biden ersattes med Kamala Harris. Mängder av amerikanska väljare ville inte ha en repris av matchen Trump mot Biden. Då var Kennedy ett alternativ.

Med Biden borta förlorade Kennedy Jr i attraktionskraft framförallt för demokratiska väljare. En del av Harris lyft i opinionsmätningarna kan förklaras med att väljare som tidigare hade tänkt rösta på Kennedy för att slippa rösta på Biden nu bytt till Harris.

Svårt locka kvinnor

De enda delstater där en tredje kandidat spelar någon roll är i de sex vågmästarstater där valet i praktiken avgörs. Här kan även små rörelser på några tiotusental röster avgöra vem som blir president.

Trump hoppas att Kennedy stöd ska ge honom ett försprång i dessa delstater (Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, Georgia, Arizona och Nevada).

Men lyssnar man på experter vid opinionsinstituten är de tveksamma till om Kennedys stöd till Trump kan fälla avgörandet.

De flesta mätningar före Kennedys avhopp visade att han skulle ta röster i ungefär lika stor utsträckning från Trump och Biden/Harris.

Däremot visade mätningarna att Kennedy hade stöd av betydligt fler kvinnor än män. Trump har haft notoriskt svårt att locka kvinnliga väljare. Kanske kommer en majoritet av de som tidigare tänkte rösta på Kennedy att nu istället föredra Harris före Trump.

Alternativt kanske de presumtiva Kennedyväljarna stannar hemma på valdagen.

Inför demokraternas partikonvent förra veckan tog Kennedy Jr kontakt med Harris kampanj, enligt ledande amerikanska medier. Han ville föreslå en deal som innebar att han hoppade av som kandidat mot att han utlovades en ministerpost i Harris administration ifall hon skulle vinna valet. Samma amerikanska medier hävdar att Harris-kampanjen aldrig svarade på Kennedys propå.

Trump och JFK Jr, skakar hand.

Udda figur

Om det stämmer är det en tydlig indikation på att demokraterna inte såg att de hade något att tjäna på ett stöd från Kennedy. De måste också ha varit medvetna om att han kunde vända sig till Trump om han fick nej av demokraterna. Uppenbarligen var det inget som oroade Kamla Harris.

Dessutom är det så kort tid kvar till valet att det inte är säkert att Kennedys namn går att plocka bort i alla vågmästarstaterna. 

Robert F Kennedy Jr är son till den mördade presidentkandidaten Robert Kennedy som sköts till döds inför valet 1968. Men RFK Jr har inget stöd från Kennedy-familjen. Tvärtom har de tagit avstånd från honom. När han nu inte ens längre är kandidat är det föga troligt att hans magiskt klingande efternamn kan locka särskilt många väljare till Trump.

RFK Jr framstod också som en udda figur på grund av frågorna han drev. Vid sidan av klimatfrågan var han en vaccinskeptiker och konspirationsteoretiker som ifrågasatte bland annat covid-vaccinationerna under pandemin.

Visserligen finns det många vaccinskeptiker bland Trump-anhängarna men han tar ändå en risk som plockar in en tämligen udda figur i sin kampanj.

Nyligen har Kennedy Jr tvingats förklara varför han plockade upp en björnunge som han hittade död vid vägkanten och placerade djuret i Central Park i New York för att få det att se ut som en cykelolycka. Han har också tvingats dementera att han äter hundkött och fått be om ursäkt för sexuella övergrepp.

Kennedy passar perfekt in i demokraternas nya taktik att utmåla Trump och de som omger honom som ”weird”, konstiga.

Det är inte givet att en sådan person är en tillgång för Trump i försöken att locka väljare.