Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Även normala människor kan vara sjuka i huvudet

Kanske vill Harris bara täppa till truten på bolsjevik-Bernie; av taktiska skäl byter hon Palestinafrågan mot en progressiv fördelningspolitik.

Kamala Harris föreföll länge vara en helt normal människa, trots att hon är både svart och kvinna.

Hon verkade fortfarande vara ganska normal när hon valde den gemytlige präriepopulisten Tim Walz till sin vice president, trots att han som guvernör i Minnesota gjort en del underliga saker varav det konstiga är att han något lite höjt skatten för de rikaste, och gett de lågavlönade några dollar mer i plånboken.

Udda, det är sant, menade de amerikanska marknadsliberaler som ser sig själva som progressiva. De tröstade sig med att det nog inte är nåt att oroa sig för – det där var ju när Walz var en lokal småpåve.

Men så visade det sig att Kamala Harris har samma ambitioner. Hon vill ha prisstopp på vissa livsmedel och tänker blåsa liv i Joe Bidens idé om en miljardärsskatt.

Kamala Harris tänker göra USA till ett nytt Venezuela! Den helt normala människan visade sig vara en extremist!


Hur kunde det gå så? Kanske vill Harris bara täppa till truten på bolsjevik-Bernie; av taktiska skäl byter hon Palestinafrågan mot en progressiv fördelningspolitik.

Hon gör en Obama. Han vann presidentvalet på att elda massorna mot ”de feta katterna på Wall Street”. Sen kom finanskrisen och han stängde in sig med samma katter. De kom ut med en lösning som gjorde att arbetarklassen började lyssna på Trump.

Kanske har Demokraterna gjort en ärlig okulärbesiktning av USA:s extrema ojämlikhet, som inte har med löneskillnader att göra, utan med den skeva skillnaden i kapitalinkomster. Som i Sverige och överallt.

När Biden började prata om en miljardärsskatt var Jeff Bezos snabb att säga att han välkomnade förslaget. Åtminstone delar av det. Sedan skatteflyttade han till Miami och tjänade miljardbelopp.

2021 betalade Bezos 0 dollar i federal skatt. Warren Buffet och Elon Musk pungade ut med lika mycket.


Kravet att få betala mer i skatt har blivit det nya svarta. I våras samlade sig 250 mångmiljardärer i Davos till ett uppror: ”Vår önskan är enkel: vi ber er att beskatta oss, de rikaste i samhället.” Bland undertecknarna fanns en Rockefeller och en Disney.

Klarnas grundare Nils Adalberth vill inte vara sämre:

– Det är helt orimligt att jag inte betalar mer i skatt, sa han i vintras.

Det är lätt att ställa sådana krav när man vet att inget kommer hända.

När Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten för lite sedan påtalade problemet med klyftorna i kapitalinkomster, och sa att en demokrati som Sverige behöver ett förmögenhetsregister, stirrade Svenskt Näringsliv och finansmarknadsminister Nils Wykman på honom som vore han helt sjuk i huvudet.


När allt kommer omkring, kan den normala av människor plötsligt visa sig vara helt weird.

Följ ämnen i artikeln