Det här är en gåva till bankerna – inte till unga som vill ha en lägenhet
Cervenka: Dubbelmoral på hög nivå
Svenska staten får absolut inte låna men svenska folket ska uppmuntras att låna desto mer. Det är de signaler politiken verkar vilja skicka just nu. Det är dubbelmoral på hög nivå.
I dag lämnade en statlig kommitté ledd av ekonomiprofessorerna Peter Englund och John Hassler över sin utredning om ändrade regler för bolån till finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Utredningen beställdes av regeringen efter att Moderaterna lovat sänkta amorteringskrav i senaste valrörelsen.
Förslaget kommer samtidigt som färska siffror visar att svensk ekonomi fortsätter att trampa vatten, BNP minskade tredje kvartalet och har nu inte växt på flera år.
En viktig orsak: svenskarna har för mycket lån och har därför inte råd att konsumera när räntorna stigit.
Vägen framåt? Vi ska låna ännu mer. Det blir i alla fall resultatet om förslagen i dagens utredning genomförs.
Enligt professorerna borde kravet på kontantinsats sänkas, från dagens minst femton procent av inköpspriset för en bostad till tio procent.
Samtidigt föreslås en uppluckring av amorteringskraven.
Den viktigaste motiveringen till ändringarna är att bostäder blivit alldeles för dyra och att det är för svårt, framförallt för unga, att ta sig in på marknaden.
Det är en verklighetsbeskrivning som nog de flesta kan skriva under på. Unga har straffats för något som de inte har någon som helst skuld i, nämligen Sveriges bostadspolitik de senaste trettio åren.
I korthet kan den sammanfattas så här: staten har helt tagit sin hand från uppgiften att försörja samhället med bostäder och överlåtit ansvaret till den privata sektorn, alltså vanliga människor, banker och byggbolag.
Det har blivit en succé. För staten och bankerna.
Bostadspriserna har skenat, liksom svenskarnas lån. Samtidigt har statens skuldsättning sjunkit som en sten.
Bankerna och de som köpte sin bostad i rätt tid är de enda tydliga vinnarna på denna utveckling. Om en sekelskifteslägenhet ökar från i värde från 1 miljon till tio miljoner är det lite oklart vad som egentligen har tillförts samhället.
Att utredarna ändå tycker att svenskarna kan låna mer beror på att de inte ser några stora risker för svensk ekonomi med hög skuldsättning (de senaste årens mediokra tillväxt är tydligen inga problem).
”Vår bedömning är att det finns möjligheter att lätta på kraven utan att undergräva den finansiella stabiliteten”, säger Peter Englund.
Finansiell stabilitet är en omskrivning för risken att råka ut för bankkriser likt de i USA och Europa efter 2008, krascher som utlöstes av just uppdrivna bostadspriser och höga skulder.
Varför svenska banker lever säkrare framgår tydligt i kommitténs utredning.
“Svensk rätt ger långivarna en ovanligt stark ställning i förhållande till låntagarna jämfört med vad som är fallet i många andra länder. Det innebär att hushållen även under stressade förhållanden måste fortsätta betala på sina lån och i stället tvingas dra ned desto mer på sin konsumtion.”
Med andra ord: bankerna tar inga risker. Risken står bolånetagare och samhällsekonomin för.
Förutom detta beskydd så subventionerar staten redan bankernas försäljning av lån genom ränteavdraget.
Som ytterligare skäl till varför vi inte ska vara oroliga är enligt utredarna att statens skuld är låg och bankerna stabila. Alltså det som blivit resultatet av de senaste trettio årens bostadspolitik som bidragit till de smärtsamt höga priserna.
Nu ska riskerna alltså i ännu större utsträckning föras över på vanliga människor.
En belåning med 90 procent innebär att bostadspriserna bara behöver falla med tio procent för att lånet ska överstiga bostadens värde. Den som tvingas sälja med förlust sitter kvar med en skuld som är nästintill omöjlig att bli av med.
De senaste decennierna har vi vant oss vid att bostadspriser alltid går upp, men det är inte alls säkert att det kommer att fortsätta. Historiskt har bostadspriserna stått stilla eller till och med backat under långa perioder.
Om förslaget går igenom vore det ett exempel på politiskt hyckleri. Med uppgörelsen om det finanspolitiska ramverket nyligen sade sex av åtta partier tvärnej till att staten ska låna mer eftersom det är farligt med för mycket lån. Istället ska amorteringen av det offentligas skulder i praktiken fortsätta.
För vanligt folk är det alltså inte lika noga.
Utredningens förslag är i första hand inte en gåva till alla de unga som längtar efter en lägenhet utan till Sveriges banker.
En gissning är att Bankföreningen, ledd av moderaten Hans Lindberg, inte hade ändrat många kommatecken i dagens förslag.