Kommer Trump att godta en valförlust?
WEST PALM BEACH, FLORIDA. Frågan alla demokratiska väljare ställer sig är om Donald Trump kommer att acceptera resultatet om han förlorar valet.
Harriskampanjen är övertygad om att Trump kommer att utropa seger på valnatten även om alla resultat inte är klara.
Båda sidor har en armé av advokater redo att slåss i domstolarna.
Trump har de senaste dagarna intensifierat varningarna på sina valmöten för att motståndarsidan kommer att fuska. Han har pekat på saker som inträffat i några olika delstater. På ett valmöte jag besökte sa han att ”vi avslöjade att dom har fuskat i Pennsylvania”.
Men det handlade inte om fusk utan om att myndigheterna ingripit när de i slutskedet av valet fått ovanligt många nyregistrerade väljare och startade en undersökning för att förhindra risken för just valfusk.
Det är uppenbart att Trump försöker bereda marken för att kunna utmana en eventuell valförlust och hävda fusk. Precis som han gjorde i valet 2020.
Men det här gången har han inte pratat lika mycket om fusk på sina valmöten.
Förrän nu.
Förmodligen därför att han i det här valet uppmanar sina anhängare att både poströsta och förtidsrösta. Två varianter som han fördömde i valet 2020 eftersom han menade att de öppnade för fusk.
Kanske känner han sig också mer säker på att vinna den här gången. 2020 låg han under ganska rejält i opinionsmätningarna inför valet.
Trump är också i en sämre sits den här gången.
2020 var han fortfarande president några månader efter valdagen. Han kunde använda presidentämbetets fulla kraft för att beordra olika åtgärder och sätta press på ansvariga i delstaterna. I dag är han en ex-president utan egentlig makt.
”Inre fiende”
I sina valtal har han på slutet talat mycket om den ”inre fienden” och särskilt pekat ut vänstern som i hans ögon inkluderar Kamala Harris – han kallar henne kommunist. Han har kallat hotet från den inre fienden som mycket farligare än det från Kina och Ryssland.
Trump har föreslagit att militären ska sättas in mot folket ifall de protesterar mot valresultatet. Men även om Trump skulle vinna valet är det inte förrän i slutet av januari nästa år som han tillträder. Fram till dess kan han inte beordra ut militär eller National guard på gatorna. Det är fortfarande Joe Biden som styr landet.
Därmed inte sagt att det inte finns risk för våld beroende på valutgången. Många fruktar upplopp och oroligheter oavsett vem det till slut är som står som segrare. Så starka är motsättningarna i landet.
Båda sidor har sedan länge förberett sig på en juridisk strid om resultatet. Inte minst eftersom opinionsmätningarna visar att det blir oerhört jämt.
Såväl Trump som Harris har hundratals advokater redo i alla viktiga delstater som är beredd att lämna in stämningar. Faktum är att de juridiska striderna redan varit igång ett tag.
I Georgia försökte republikaner få igenom att alla röster skulle räknas för hand istället för elektroniskt. Något som hade försenat valresultatet med flera dagar. Men en domstol satte stopp för de planerna i åtminstone detta val.
Desinformation
Trumpsidan har redan före valdagen lämnat in en stämning mot Georgia för att vissa valdistrikt ska ha hållit vallokaler öppna för att ta emot röster trots att sista dagen för förtidsröstning var den 1 november.
Eftersom USA har ett valsystem av typen ”winner takes all” kan en kandidat ta hem en viktig delstat som exempelvis Pennsylvania eller Georgia med bara några få tusen röster. Små marginaler inbjuder till bråk om valfusk. Det såg vi i valet 2020 när Joe Biden vann både Georgia och Arizona med drygt 10 000 röster.
De flesta delstater har regler om obligatorisk omräkning om ingen av kandidaterna vunnit en delstat med mer än en procents marginal. Men i de flesta fall brukar det sluta med att resultatet blir ungefär detsamma.
Så här i slutspurten förekommer det en hel del desinformation från grupper som vill skada förtroendet för valprocessen och skapa kaos. Särskilt sker det i vågmästarstaterna. Här är även utländska aktörer inblandade som Kina och Ryssland.
De flesta demokratiska väljare jag pratat med har förtroende för valprocessen. De tror inte på fusk och litar på resultatet.
Bilden är en helt annan bland Trump-anhängarna där väldigt många är skeptiska mot att valet genomförs på ett korrekt sätt. Särskilt om Trump förlorar.
Fängelse väntar
Det är just denna tro på att fusk ska förekomma som Trump kan utnyttja för att utmana en eventuell valförlust. En tro som han själv har skapat genom att konstant ifrågasätta valprocessen.
Före Trumps inträde på den politiska arenan 2015 existerade knappt någon diskussion om valfusk i USA.
Men om det blir så jämnt i årets val som mätningarna förutspår finns risken att ingen av sidorna omedelbart är beredd att acceptera resultatet.
Trump har dessutom personliga skäl att vägra acceptera en valförlust.
Vinner han kan han lägga ner de åtal som väntar honom.
Förlorar han riskerar han att så småningom hamna i fängelse.