Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Harris ordkrig som kan knäcka Trump

Kan ett enda ord stoppa Donald Trump från att vinna presidentvalet?

Kamala Harris har bytt demokraternas taktik.

Istället för att utmåla Trump som farlig och ett hot mot demokratin försöker Harris förminska och förlöjliga honom genom att kalla Trump och hans vicepresidentkandidat för ”weird”, konstiga.

Amerikanska valrörelser har alltid i någon mån varit smutsiga. Men Donald Trump förde retoriken till en ny lägstanivå i valet 2016 när han förolämpade sina motståndare med råa skämt och taskiga påhopp.

Hans språkbruk var så grovt att få trodde han skulle lyckas bli vald. 

Demokraternas svar var att försöka höja sig till en högre moralisk nivå och utmåla Trump som en farlig lögnare.

– When they go low we go high, som Michelle Obama då uttryckte strategin.

Men Trump visade sig ha teflonegenskaper som får en stekpanna att framstå som sträv. Han kom undan med saker som för andra politiker inneburit dödsstöten.

Demokraternas taktik att på ett förnuftsmässigt plan få väljarna att inse att Trump var en fara för samhället fick aldrig fäste. 

Den har inte heller fungerat i den här valrörelsen så länge Joe Biden fortfarande var kandidat. Trump har oförtrutet fortsatt med sin mobbning och kallat Biden och Harris för galna, brottslingar, knäppgökar och ett otal andra invektiv.

Kamala Harris och hennes vicepresidentkandidat Tim Walz prövar något nytt för att klä av Trump.

Det var Walz som först började använda ordet ”weird” om Trump och hans parhäst. Istället för farlig försöker de få Trump att framstå som löjlig och märklig, rentav läskig. Trump har gjort narr av Harris gapskratt. Nu försöker hon få väljarna att skratta åt honom istället.

Kamala Harris.

Succé

Initialt har skiftet i strategi varit en succé. Medan Trump struntat i att han blir kallad lögnare och en fara för demokratin verkar ex-presidenten störd av att bli kallad konstig.

Ännu har han inte hittat något slagkraftigt sätt att slå tillbaka.

”Weird” har fått en extra skjuts av en historia från JD Vance självbiografi ”Hillbilly Elegy” om att han haft sex med en soffa. Det framstår ju onekligen som en aning märkligt. Walz har skadeglatt utmanat Vance på debatt med tillägget ”om han orkar ta sig upp ur soffan, hehe”.

Demokraterna verkar definitivt ha lämnat taktiken att försöka framstå som lite finare och snällare. Nu försöker man vända republikanernas smutsiga vapen mot dem själva. Plötsligt har de hittat en formulering som sätter ord på känslorna inför de alternativa fakta och den alternativa världsbild Trump försöker etablera.

”Weird” sänker tonläget istället för att skruva upp det eftersom det inte är lika alarmistiskt som att kalla Trump ”galen”, ”högerextremist” eller ”fara för demokratin”.

Entusiasmen bakom förändringen verkar stor. Äntligen, känner demokraterna, går det att smutskasta Trump med slag under bältet.

Men ännu är det för tidigt att säga om taktiken verkligen kommer att fungera och få ett avgörande inflytande på valutgången.

Kamala Harris har fått en viss, om än begränsad, opinionsframgång sedan hon hastigt efterträdde Joe Biden som kandidat. Men det är omöjligt att veta hur mycket av den som går att tillskriva ”weird”.

Donald Trump.

Varningar

Det finns också de inom partiet som ser faror med den nya strategin. Att det kan uppfattas som att en liberal elit ser ner på ”vanliga” människor genom att framställa dem som konstiga, läskiga och lite märkliga.

Ungefär som när Hillary Clinton i valrörelsen 2016 kallades Trumpanhängarna för ”deplorables”, sorgliga alternativt bedrövliga.

Något som vändes mot henne på Trumps valmöten där anhängarna gick omkring med skyltar som ”stolt över att vara bedrövlig”.

New York Times kolumnist Thomas Friedman, som anses stå Joe Biden nära, skriver så här:

”Jag kan inte komma på ett dummare, barnsligare och mer kontraproduktiv politisk hån än ordet ”weird”.”

Jag har noterat att ett antal svenska ledarskribenter till höger också ondgjort sig över att demokraterna nu sänker sig närmare republikanernas nivå genom att håna Trump och Vance som alternativ till konkreta argument.

De ser en fara i att det politiska samtalet förfulas och föråas i en tid då motsättningarna redan är extremt stora.

Medan ledarredaktioner till vänster jublar över att demokraterna äntligen hittat ett grepp som ser ut att kunna trycka till den uppblåste mobbaren Trump.

I det här fallet tror jag den högre moralen kommer att få stå åt sidan för den simpla vinningen.

Känner demokraterna att ”weird” kan hjälpa dem att hindra Trump från att få flytta in i Vita huset igen så kommer de att utnyttja ordet oavsett argumenten emot.