Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Biden gjorde vad få ledare vågar göra

Han är världens mäktigaste man. Ändå har han gjort något som få andra politiker skulle göra. Frivilligt avstå från makten.

När president Joe Biden talade i natt fanns inte en gnutta bitterhet över att han blivit föst åt sidan av det egna partiet.

Han verkade närmast lättad över att få lämna stafettpinnen vidare till Kamala Harris.

För en månad sedan var han redo att slåss för att få sitta fyra år till i Vita huset. Inte ens efter den katastrofala debatten mot Trump var han beredd att kasta in handduken.

Han avvisade bryskt alla uppmaningar att kliva åt sidan.

–Jag går ingenstans, var han bestämda besked.

Intrycket var att Biden var lika hemmablind som tusentals makthavare före honom. Helt oförmögen att se att det var dags att kliva åt sidan.

Men så började opinionssiffrorna peka neråt och bidragsgivarna höll inne med sina pengar. 

Någonstans där gick det upp för Biden att han hade två val. Bli ihågkommen som den egoistiske presidenten som gav Donald Trump fyra nya år i Vita huset med allt det kan innebära för USA:s demokrati och världen. Eller kliva åt sidan.

Kamala Harris och Joe Biden.

I natt blev han belönad för att han valde det senare alternativet. Över 20 000 entusiastiska demokrater ropade ut sin kärlek till Biden. Presidenten blev tårögd över leveropen ”Tack Joe” och skyltarna som de flesta höll i handen med texten ”We love Joe”. Det var en tack- och avskedsföreställning trots att Biden fortfarande har några månader kvar i Vita huset.

Om Biden på något sätt hyste agg mot andra partihöjdare för att ha blivit pressad att hoppa av så visade han inte det i sitt tal eller när han kramade om Kamala Harris och uppmanade alla amerikaner att rösta på henne i november.

Det var ett tal som Biden inte hade velat hålla, inte räknat med att tvingas hålla och inte hade behövt hålla.

Sårad stolthet

Men Biden gjorde något som väldigt få toppolitiker med makt gör. Han klev åt sidan trots att de kostade på i form av sårad stolthet och krossade ambitioner. Han avstod chansen att fortsätta styra världens supermakt och få vara världens mäktigaste ledare i fyra år till.

Det är ingen liten sak.

Karriärpolitikern från Scranton, Pennsylvania kunde ha surat och vägrat ha något mer med det kommande presidentvalet att göra. I stället bidrog han till att göra övergången överraskande smärtfri genom att nästan direkt ställa sig bakom sin vicepresident Kamala Harris. Han bidrog till att undvika splittring i partiet och ökade därmed chanserna att besegra Trump.

Hans egen förklaring löd: ”Jag älskar jobbet. Men jag älskar mitt land mer”.

Han unnade sig dock ett litet segervarv där han redogjorde för allt han uppnått under sina fyra år. Som ett infrastrukturpaket över partigränserna och början till den gröna omställningen i USA, Inflation reduction act.

– Vi har haft en av de mest fantastiska perioderna av framsteg någonsin, hävdade Biden med en ovanligt stor dos självsäkerhet.

Om Biden under ämbetsperiod varit bättre på att inför väljarna skryta om och förklara sina framgångar hade hans opinionssiffror kanske sett bättre ut. Då kanske det hade varit han som hållit tal på torsdag när Kamala Harris nu i stället ska acceptera partiets nominering.

Lätt övervärdera Kamala

Även Biden måste vara medveten om att det hjärtliga mottagandet på demokraternas partikonvent var ett resultat av att han klivit år sidan. En stor lättnad för att partiet inte behöver oroa sig för sin kandidats förmåga att klara av valrörelsen och presidentjobbet.

Nu är det i stället Donald Trump som framstår som den äldre kandidaten som förväxlar namn och fakta.

Partiet rider fortfarande på en våg av eufori där det är lätt att övervärdera Kamala Harris segerchanser och ledarkvaliteter.

Harris har visserligen det viktiga som i USA kallas momentum. Hennes opinionssiffror är på väg upp. Men bara rätt marginellt.

Även om lättnaden i partiet är stor är det inte givet att skiftet från Joe Biden till Kamala Harris i slutänden ger den hett efterlängtade valsegern.

Efter talet lämnade Joe Biden över scenen till Kamala Harris och andra för att själv njuta av några dagars semester i Kalifornien. 

Vad som än händer vet han att partiet inte kan ge honom skulden för en eventuell valförlust som resulterar i fyra nya år för Donald Trump i Vita huset.