Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Svantesson håller Moderaternas framtid i sin hand

Moderaterna lägger sitt hopp till att ekonomin ska ljusna och bära dem fram till framgångar och väljarnas kärlek.

Nu när ekonomin ljusnar ligger ett stort ansvar på finansminister Svantesson.

Men Moderaternas behöver mer än ett nytt jobbskatteavdrag för att bryta sin kräftgång.

Svensk ekonomi befinner sig i en brytningstid, sa finansminister Elisabeth Svantesson när hon presenterade den ekonomiska prognosen inför hösten. Svensk ekonomi befinner sig i en brytningspunkt och det gör Moderaterna också.

Om några veckor är det halvtid i Tidösamarbetets mandatperiod. De två första åren har det dåliga ekonomiska läget gjort det svårt för Moderaterna att glänsa i det som är deras bästa gren, ekonomin. Därför har förhoppningarna inför hösten och den ekonomiska återhämtningens tid varit hög, inte minst inom det moderata partiet. Under två år har det morrats en del över uteblivna skattesänkningar och att regeringens satsningar haft en större fokus på låg- och medelinkomstfamiljerna och kommuner och regioner.

Bristen på en tydlig moderat prägel på den ekonomiska politiken har räknats som ännu ett tecken på att Moderaterna mest administrerar en regering som domineras av Sverigedemokraterna och deras politik.

Moderaterna är ett parti som just nu inte riktigt vet vart de är på väg och den ekonomiska politiken är en trygg och välkänd krycka för partiet.

De moderata väljarna förväntar sig skattesänkningar och regeringen har förberett för flera såna. De skulle också sätta en tydlig moderat prägel på höstens budget och den ekonomiska politiken.

Elisabeth Svantesson (M) under pressträffen på torsdagen.

Moderaternas framgångar den här mandatperioden är till stora delar upphängda på att ekonomin hjälper dem att infria vallöften om bland annat sänkt skatt på ISK-konton och ytterligare jobbskatteavdrag.

Men kommer ekonomin att dra Moderaterna till en möjlig valseger 2026? Det är fortfarande mycket oklart.

Elisabeth Svantesson sa sig vilja undvika vädermetaforer när hon presenterade sin prognos. En ambition som de flesta finansministrar misslyckas med. Det är vind i seglen, blåa himlar, sol på horisonten och gråa skyar som brukar vara språkbruket. Svantesson misslyckades också och beskrev sen det ekonomiska läget som ”Ljus och hopp vid horisonten.”

Trots det befinner sig Sverige fortfarande i en lågkonjunktur och arbetslösheten fortsätter att vara ett stort problem för regeringen även framåt.

Moderaternas slagord är att göra Sverige rikare och tryggare, men rikare kan vi konstatera att de flesta inte blivit de senaste två åren.

Det nya, lite mer hoppfulla ekonomiska läget ger kanske Moderaterna en sista chans att göra utrymme för moderat politik.

Regeringen på Harpsund.