Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Skandalsäsongen har bara börjat

Skandalerna har avlöst varandra den här hösten.

Hos väljarna ser det dock bara ut att ha resulterat en krusning på annars lugna vatten, visar Aftonbladet/Demoskops oktobermätning.

Att det är mellanvalsår är en välsignelse för flera partier.

Opinionsmätningar såhär mitt emellan två riksdagsval brukar mer vara en kuriosa än något som skapar pulspåslag och stress hos de politiska partierna. Ändå är det flera partier som har anledning att vara mer nervösa än vanligt inför de månatliga mätningarna.

Anledningen är den rad av skandaler som spelats upp under hösten. Skandaler där flera partier har varit involverade.

Redan under sommaren uppdagades det att flera av Vänsterpartiets politiker spridit antisemitism och hyllat terrorister på nätet. Under sommarens heta månader och in i hösten pågick debatten inom partiet vad de skulle göra åt detta. I Vänsterpartiet finns ett starkt och grundmurat stöd för palestiniernas sak i Israel-Palestina-konflikten och det gällde för partiledningen att kritisera de som spridit hat utan att det verkade som att de kritiserade deras engagemang i denna fråga. Två av de kritiserade politikerna har nu lämnat partiet.

Glada miner hos Nooshi Dadgostar och Jonas Sjöstedt på Vänsterpartiets EU-valvaka.

Visst har det gått stadigt nedför för Vänsterpartiet i opinionen sedan glädjeyran efter EU-valet och Jonas Sjöstedts återkomst lagt sig hos deras väljare. Men att det inte gått sämre med tanke på partiets problem de senaste månaderna måste överraska även V. Kanske ska de tacka sin lyckliga stjärna för att deras väljare inte har så många andra partier att gå till. För den stora ärkerivalen S har dragits med än ännu större skandal.

Socialdemokraterna har haft en nedåtgående trend under en tid. Borta är de sötebrödsdagar i början av året när de var uppe och nosade mot 38 procents väljarstöd. Under hösten har Socialdemokraterna lagt det mesta av sin tid på att hantera den skandal som vecklats upp och som handlar om deras partilotter. Lotterna har sålts genom telemarketingföretag i Barcelona, med skurkaktiga metoder. Partilotterna är livsviktiga för Socialdemokraternas ekonomi och de har lagt all sin energi på att krishantera och kämpa för att få fortsätta med denna verksamhet. Med tanke på vilka brister granskningen av partiers lotteriförsäljning uppdagat - bristande kontroll på sina verksamheter, visst mått av att blunda för problemen och haltande krishantering – så har väljarna varit väldigt tålmodiga. Att det inte syns några större väljartapp betyder förmodligen att den nedåtgående trenden kommer att fortsätta.

Socialdemokraternas lotter har sålts med skurkaktiga metoder genom telemarketingföretag .

Oktober månads väljarbarometer visar också att Moderaterna verkar ha duckat kulan med alla turer kring den före detta partieldaren Anna Kinberg Batra. Hennes turbulenta tid som landshövding i Stockholm, som ledde till att hon till slut fick sparken, har inte påverkat de moderata väljarna. Finns nog en hel del moderater som torkar svetten ur pannan för detta. Moderaterna har till och med ökat något i denna mätning och återtagit platsen som Sveriges andra största parti.

Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson.

Så till Sverigedemokraterna. Partiet som har lyckats hinna med två skandaler under den korta höst vi hunnit med. Svängarna kring gästlistan på Jimmie Åkessons bröllop och att han under flera år umgåtts i samma kretsar som en av ledarna i ett kriminellt mc-gäng, de har inte hunnit landa i den här mätningen. Vad det betyder får november avgöra.

Richard Jomshof misstänktes för hets mot folkgrupp och beslutet att lägga ner ärendet har överklagats.

Skandalerna kring Richard Jomshof visar sig däremot inte göra något större avtryck i opinionen. Jomshof misstänktes för hets mot folkgrupp. Beslutet att lägga ner ärendet har överklagats och processen fortsätter således. Att det inte satt något avtryck i opinionen är ingen större skräll. Sverigedemokraternas väljare brukar inte reagera på partiets skandaler och kontroverser. Därför blir nästa mätning så spännande – kanske är det då trenden bryts och även SD:s väljare straffar sitt parti när partiledaren inte lever som den lär.