Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ensam fick gängledaren tugga på surströmming i Åkessons trädgård

Förutom att Jimmie Åkesson aldrig vet någonting, har han också otroligt dåligt minne.

Mannen som aldrig vet något slog på tisdagsmorgonen nytt rekord i att inte veta något.

Han har haft en ledare i det kriminella mc-gänget Comanches som gäst på sitt bröllop och på andra, mindre, privata fester. Denne gängledare lever tillsammans med en person som Åkesson är vän med sedan 25 år. Men Åkesson vet inte vem gängledaren är eller vad han gör.

I en intervju i Sveriges radios P1 Morgon talade Åkesson om mannens ”fritidsintressen”, som om mc-gängens verksamhet är harmlösa hobbies. Han talar om ”gubbar som tycker det är roligt att köra motorcykel” – som om de kriminella gängen handlar om motorintresse.

Jimmie Åkesson har alltid levt högt på att han inget vet.

TV4 avslöjade tidigare i år Sverigedemokraternas trollfabrik vars enda syfte är att bryta sönder det offentliga samtalet. Åkesson avfärdade kritiken med att det ”vänsterliberala etablissemanget driver en påverkansoperation". De stora medierna var ”klägg”.


Men även mannen som aldrig vet något verkar förstå att han har problem nu. Han umgås med en ledare i ett gäng som polisen utpekar som kriminellt samtidigt som Sverigedemokraterna vill förbjuda samröre med och medlemskap i kriminella organisationer.

Redan i juli fick Sverigedemokraternas pressavdelning och Åkessons vän och kollega Mattias Karlsson frågor om gängledaren.

Åkesson säger att han inget fick veta.

Han får aldrig veta något.

När SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” frågade varför Åkesson gick med i ett parti som grundades av före detta nazister visste han inget. Han är den ende partiledaren i världen som inte vet hur hans eget parti bildades, och av vem.

Åkessons förklaring:

”Jag var inte där.”

Även mannen som aldrig vet något verkar förstå att han har problem nu. Han umgås med en ledare i ett gäng som polisen utpekar som kriminellt samtidigt som Sverigedemokraterna vill förbjuda samröre med och medlemskap i kriminella organisationer.


Han var däremot närvarande på sitt bröllop. Han var även närvarande på sina surströmmings- och andra fester till vilka han bjöd ledaren i mc-gänget.

Åkesson tycks emellertid ha varit frånvarande i anden, ty han har inte talat med sin gäst och om han har talat med gästen så har det varit helt ytligt och bara en gång, ett samtal om lastbilar eller om det var bussar.

Förutom att Jimmie Åkesson aldrig vet någonting, har han också otroligt dåligt minne.

En annan av Jimmie Åkessons egenskaper är att han är otroligt ointresserad av sina vänner. Han har alltså en god vän sedan 25 år, den goda vännen var tidigare gift med en av Åkessons jättenära vänner och kolleger, och Åkesson bjuder in kvinnan, sin goda goda vän sedan 25 år, till sina privata fester, hon bjuds in tillsammans med sin nya man – och Jimmie Åkesson frågar inte en enda gång vem den nye mannen är, vad han jobbar med eller vilka fritidsintressen han har.

Golf? Odla orkidéer?

Jaha, åker han omkring med läderväst som det står Comanches på? Jaha ja, det är väl några goa gubbar som gillar att åka motorcykel.

Inte ens som den gode värd och festprisse han är, närmar sig Åkesson sin inbjudna gäst och frågar något trevligt, kanske: Jag hör att du kör motorcykel. Är det Yamaha eller? Själv körde jag moppe när jag fyllde 15.


Den stackars Comanchehövdingen tycks ha suttit övergiven i ett hörn i Åkessons trädgård, gång på gång bjöds han in och gång på gång satt han där osedd av sin värd, bortglömd, negligerad, ensamt tuggande på surströmming.

Allt är som vanligt med Jimmie Åkesson alltså. Utom en sak.

När TV4 avslöjade Sverigedemokraternas trollfabrik for Åkesson ut med anklagelser mot ”klägget” och det ”vänsterliberala etablissemanget”.

Nu kan han inte lägga skulden på något ”etablissemang”. I Sveriges radios intervju på tisdagsmorgonen är Åkessons ursäkt att hans egna partikamrater inte informerade honom om gängledaren och att saken aldrig var ute i ”etablerade media”. Det var ett “antal mer eller mindre obskyra tidningar på vänsterkanten” som i somras rapporterade om gängledaren och Sverigedemokraterna.


Allt är alltid andras fel.

Jimmie Åkesson vandrar omkring som en lömsk Nalle Puh i politiken, inget vet han, inget hör han, men han driver Sveriges regering framför sig och siktar på att bli statsminister.