Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Svenska ägare pressar Boliden att agera i Arica

Publicerad 09.46

Nu reagerar Bolidens svenska storägare på situationen i Arica.

Och kräver att gruvföretaget bidrar till att få slut på problemen.

– Det vore naturligtvis det bästa, i första hand för de drabbade i Chile men även för Boliden, om problemen i Arica får ett slut, säger Emelie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

Följ ämnen

I flera granskande reportage har Aftonbladet beskrivit situationen i Arica, Chile.

Fyrtio år efter att gruvföretaget Boliden fraktade dit 20 000 ton giftigt våtverksslam fortsätter barn att insjukna.

Enligt FN har 12 000 drabbats och många avlidit till följd av gruvavfallet. Situationen riskerar dessutom att förvärras, i takt med att gifterna sprids genom mark och grundvatten.

Samtidigt som Sverige och Chile i tysthet tecknat en avsiktsförklaring för att få bort gruvavfallet, fortsätter Boliden att förneka ansvar för situationen.

I en intervju med Aftonbladet säger gruvföretagets kommunikationsdirektör, Klas Nilsson:

– Vi ser ingen koppling mellan vår export och de hälsoproblem som påstås finnas.

Men nu reagerar Bolidens ägare på situationen.

Emilie Westholm, chef ansvarsfullt ägande Folksam

”Katastrofala följder”

Emilie Westholm, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam, som med sina 4,7 miljoner aktier är gruvföretagets tionde största ägare, betonar att exporten till Arica skedde för 40 år sedan. Hon understryker att mycket som gjordes då inte skulle accepteras i dag och att ansvarsfrågan i dagsläget är mycket svår att reda ut:

– Boliden har friats i domstol och när exporten av slammet ägde rum så fick de alla nödvändiga tillstånd. Men i dag känner vi till de katastrofala konsekvenserna av de beslut som fattades av både Boliden och myndigheter i Sverige och Chile för 40 år sedan, säger hon.

Emelie Westholm ser positivt på avsiktsförklaringen om sanering och vill att Boliden medverkar.

Vill se ett slut

– Frågan om Arica har förföljt Boliden under lång tid och för framtiden skulle vi vilja se att bolaget utvärderar vilka alternativ som finns för dem att vara med och bidra till att situationen förbättras. Det vore naturligtvis det bästa, i första hand för de drabbade i Chile men även för Boliden, om problemen i Arica får ett slut, säger Emelie Westholm, som meddelar att Folksams nu kommer att framföra sin hållning till Boliden.

Swedbank Robur, med 10 miljoner aktier, är den största svenska ägaren i Boliden och tredje störst efter amerikanska kapitalförvaltarna Blackrock och Vanguard.

Även Swedbank Robur kommer nu att ta upp Arica-frågan med Boliden.

Lära av historien

– Situationen i Arica är en tragedi med stort mänskligt lidande. De historiska händelser som Boliden var inblandade i för 40 år sedan är komplexa, vilket de långdragna rättsprocesserna tydligt visar, och i dessa har Boliden friats från juridiskt ansvar, säger presschef Carina Sesser Nylund.

Hon framhåller att Boliden i dag är ett annat företag än för fyrtio år sedan och att gruvbolaget uttryckt en vilja att lära av tidigare händelser.

– När det gäller Boliden och Arica specifikt ser vi det som positivt att de har kommunicerat att de håller dörren öppen för samverkan med chilenska och svenska myndigheter, säger hon.

Nordea, sjätte största ägare i Boliden, uppger i ett mejl till Aftonbladet att Boliden som alla företag bankens fonder investerar i, följer ”internationella normer för miljö och mänskliga rättigheter, konventioner och sanktioner”.

Handelsbanken Fonder, Bolidens fjärde största ägare, uppger att de för en kontinuerlig dialog med Boliden, där Arica-frågan ingår. Däremot säger det fack- och arbetsgivarägda AMF Pension att de inte kommer att driva Arica-frågan vidare i sina kontakter med gruvbolaget.