Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Kritiserade annan domare för bristande transparens – teg om egna kopplingar

Uppdaterad 12.47 | Publicerad 12.45

Erik Sundström var huvuddomare i målet mellan Boliden och offren för giftskandalen i Arica.

Hovrättspresident Erik Sundström har tidigare riktat hård kritik mot andra domare – som inte redovisat sådant som kan uppfattas som jäv.

– Ribban brukar man lägga högt, riktigt högt. Den brukar man lägga över lagen, har han sagt.

Men när det gällde hans egna kopplingar till gruvbolaget Boliden i Aricamålet, valde han att inte berätta.

Aftonbladet har avslöjat att Erik Sundström, huvuddomare i skadeståndsmålet mellan Boliden och offren för giftskandalen i Arica, hade oredovisade kopplingar till gruvföretaget. Sundström växte upp i det lilla gruvsamhället Boliden, där hans far arbetade för företaget i 25 år. Han själv sommarjobbade där, och familjen köpte sitt hus direkt från bolaget.

Sundström anser sig i dag inte ha gjort fel, när han inte redovisade sin bakgrund för parterna inför rättegången.

– Jag har inga kopplingar till Boliden. Jag såg inte att jag hade några kort att lägga på bordet.

Kritiserade annan domare

Aftonbladet kan nu avslöja att Erik Sundström tidigare satt en väldigt hög ribba för hur öppen en domare ska vara.

Efter rättegången mot The Pirate Bay 2009 framkom att domaren Tomas Norström var medlem i föreningar med anknytning till upphovsrätt. Trots att kopplingarna senare inte skulle anses tillräckliga för jäv väckte de hård kritik.

Och en av de starkaste rösterna – var Erik Sundström.

– Ribban brukar man lägga högt, riktigt högt. Den brukar man lägga över lagen, sa Sundström till Aftonbladet då, som medlem i Domstolsverkets mediegrupp.

Inga misstankar

Sundström menade att det inte får finnas några misstankar om att en domare kan vara partisk.

– Som domare ska man alltid spela med öppna kort. Man berättar innan om hur det ligger till och säger ”jag anser inte att det är ett problem”, betonade Sundström.

För att upprätthålla allmänhetens förtroende ansåg Sundström att en domare borde redovisa allt som kan uppfattas som jäv, även om lagen inte kräver det. I vissa fall kan en domare avsäga sig målet för att undanröja misstankar, menade han.

Rättegången mot Boliden i Skellefteå tingsrätt startade i oktober 2017.

”Princip jag levt efter”

Men tio år senare, i samband med Aricamålet, valde Erik Sundström själv att inte redogöra för sin bakgrund. I dag säger Sundström till Aftonbladet:

– Om man, som i det här fallet, var engagerad i en förening som uttryckligen verkar för upphovsrätten skulle någon kunna tänka att man har en förutfattad mening. Även om det inte var jäv hade det varit rimligt att man hade tagit upp det innan. Min bakgrund innebär ingen intressekonflikt, säger han.

Trots sina tidigare uttalanden om transparens framhåller Sundström att hans princip om att ”spela med öppna kort” fortfarande är riktig.

– Ja, det tycker jag verkligen. Det är en princip jag alltid har levt efter. Även om man inte är jävig ska man lägga korten på bordet för att få det ur världen, säger han.

I samband med Aricamålet valde Erik Sundström att inte redogöra för sin bakgrund.