Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Domaren: ”Jag har inga kopplingar till Boliden”

Uppdaterad 07.05 | Publicerad 07.02

Hovrättspresidenten Erik Sundström står fast vid att han inte behövde ta upp sina kopplingar till Boliden före rättegången.

Uppväxtorten saknar betydelse – och hans far arbetade i en annat Boliden-bolag än det som exporterade våtverkslam till Chile.

– Att jag skulle ha en stark anknytning till Boliden känns otroligt långsökt, säger han.

796 personer giftdrabbade i Arica i Chile stämd gruvbolaget Boliden i svensk domstol, men förlorade år 2019 då målet ansågs preskriberat. Nu har Aftonbladet avslöjat att huvuddomaren i målet, Erik Sundström, aldrig berättade att han växte upp i Boliden, hade en far som arbetade där i 25 år och själv sommarjobbade där.

Erik Sundström.

Erik Sundström står i dag fast vid att han agerade korrekt.

– Jag har inga kopplingar till Boliden. Jag bara bodde där en period och flyttade sedan, säger han.

Enligt folkbokföringen flyttade du till Boliden som tvååring och bodde där tills du var 25 år.

– Från 18 års ålder bodde jag i Umeå och sedan i Stockholm. Jag har inte bott i Boliden sedan dess. Jag är 63 år nu, det är en evighet sedan.

Erik Sundström betonar att Bolidens gruvdel, där hans far arbetade, och smältverket i Rönnskär, som våtverksslammet exporterades från, vid tiden tillhörde separata bolag i koncernen. Han understryker att en domares uppväxtort saknar betydelse.

– Om jag skulle ha kommit från Stockholm hade det inte gjort mig jävig i ett mål där Stockholms stad är part.

Boliden är en ort med väldigt nära historiska band mellan samhälle och bolag. Är den jämförelsen verkligen rimlig?

– Jag gjorde jämförelsen spontant nu när vi pratade. Det här var inget jag såg som relevant att ta upp i domstolen, att parterna skulle kunna ha synpunkter på det som hände i min barndom.

Din far arbetade länge för Boliden, och du själv sommarjobbade där. Dina föräldrar köpte också loss en fastighet från Boliden. Hade det inte varit rimligt att redovisa detta före rättegången?

– Jag har inte köpt loss någon fastighet. Jag bodde inte i det huset. Min koppling till Boliden är nog inte så stark som du föreställer dig.

Var skulle gränsen ha legat för att du skulle ha tagit upp det här?

– Att äga en stor aktiepost, till exempel. Eller att man har något annat intresse i saken som kan misstänkas påverka ens beslut.

Det här fallet handlade om en grupp fattiga människor från ett land där förtroendet för rättsväsendet är lågt som tog strid mot ett stort bolag i väst. Kunde det inte av det skälet ha varit särskilt viktigt att lägga alla kort på bordet?

– Det här var ingen hemlighet. Var man har bott står ju i sociala medier.

Är det något du hade velat göra annorlunda?

– Nej, för mig var det ingen sak då. Att jag skulle ha en stark anknytning till Boliden känns otroligt långsökt. Sedan är det en tragedi, det som hände i Arica, säger Erik Sundström.