Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Trumps varning: ”Han vet att jag är jävligt galen”

Uppdaterad 00.22 | Publicerad 00.13

Donald Trump under ett valmöte på fredagen.

Han får Kinas respekt eftersom han är ”jävligt galen”.

Och han kan slå till mot Putin mitt i Moskva trots att det är ”en vän”.

– Jag sa till honom: Jag kommer ta de jävla kupolerna över ditt huvud, säger Donald Trump.

Expresidenten har träffat Wall Street Journals ledarredaktion för ett självsäkert samtal om hur USA – och världen – ser ut med honom vid makten igen.

Trump har upprepade gånger sagt att kriget i Ukraina aldrig hade inträffat om han var president – och nästan lika många gånger sagt att han kan lösa konflikten ”på 24 timmar”.

Slå till i Moskva

I intervjun med WSJ lägger han ut texten om sina samtal med Putin under tiden i Vita huset.

– Jag sa till Putin: ”Vladimir, vi har en jättebra relation”. Jag kom bra överens med honom, säger han.

– Jag sa: ”Vladimir, om du ger dig på Ukraina kommer jag slå till mot dig så hårt att du inte kommer fatta vad som händer. Jag kommer slå till mot dig mitt i jäkla Moskva” sa jag.

– ”Vi är vänner, jag vill inte göra det, men jag har inget alternativ”.

– ”Du kommer bli attackerad så hårt och jag kommer ta de jävla kupolerna över ditt huvud”. Ni vet, han bor under kupolerna.

Enligt legendariske Watergate-journalisten Bob Woodwards nya bok ”War” har Trump talat med Putin upp till sju gånger sedan han förlorade valet 2020. De uppgifterna kommenterar expresidenten inte i intervjun med WSJ.

Vasilijkatedralen med lökkupolerna vid Röda torget i Moskva.

”Jag är jävligt galen”

Han talar desto mer om Kina – och även där säger han sig stå på vänskaplig fot med en av USA:s fiender.

Trump får frågan om hur han ska övertyga den kinesiske presidenten Xi Jinping att hålla sig från en blockad av Taiwan.

– Åh, det är enkelt. Jag hade en väldigt stark relation med honom. Han var faktiskt en väldigt god, jag ska inte säga vän, jag vill inte säga nåt dumt – ”Han var min vän” – men vi kom väldigt bra överens, säger Trump till WSJ.

Efter en utläggning om Syrien och Xi Jinpings pokeransikte återvänder han till frågan och säger att han skulle hota Kina med höga strafftullar om de ”går in i Taiwan”.

Trump får frågan om han skulle använda amerikanska soldater mot en kinesisk blockad mot Taiwan.

– Jag skulle inte behöva det, eftersom han respekterar mig och vet att jag är jävligt galen, svarar han.

Trump berättar i intervjun hur han tänker hantera Ryssland och Kina.

Kritiserad efter uttalandet

Expresidentens uttalanden om att sätta in militär mot ”fienden inifrån” har fått stor uppmärksamhet och kritiserades hårt av Kamala Harris och Demokraterna.

Det var i en intervju med Fox News Trump fick frågan om han tror på kaos under valdagen och att ”Joe Biden sagt att han inte tror på en lugn valdag”.

Han svarade:

– Han vet inte vad som händer, ärligt talat. Han tillbringar mest sina dagar med att sova. Jag tror att det stora problemet är fienden inifrån. Vi har en del väldigt dåliga människor. Vi har en del sjuka människor. Radikala vänstergalningar. Och jag tror att de kunde väldigt lätt hanteras av nationalgardet eller, om det verkligen behövs, militären, eftersom de inte kan låta det hända.

”Stackars killen från CNN”

I WSJ utvecklar han och säger att det aldrig handlade om att sätta in militären mot politiska motståndare, utan mot möjliga upplopp på gatorna.

Han exemplifierar målande med Black Lives Matter-protesterna i Minneapolis efter mordet på George Floyd, som dåvarande presidenten verkar ha följt på sitt favorithatobjekt CNN.

– Och när man ser över axeln på den stackars killen från CNN, den stackars, korkade reportern som står där och säger ”Det ser ut som en fredlig demonstration” och sen blir slagen på benet med en sten. Bakom honom brinner hela staden. Det såg ut som andra världskriget i Berlin och han försöker säga att det är fredligt, säger Trump.

USA SKOLAN

Följ ämnen i artikeln