Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Misstanken: trio gömde elva barn för myndigheterna

Publicerad 12.26

I april knackade tre nedkylda och skadade flickor på dörren till ett hus i Mellerud, och sa att de hållits inspärrade i flera månader.

Nu har tre personer häktats misstänkta för egenmäktighet med barn.

– Det finns inga tecken på någon fysisk inlåsning, säger åklagaren.

Det var i april som TV4 rapporterade att polisen larmats till Mellerud. Boende i ett hus berättade att tre nedkylda och skadade flickor hade knackat på deras dörr, och sökt hjälp. Enligt flickorna hade de hållits inspärrade i flera månader och utsatts för våld, men nu hade de vågat fly.

Polisen inledde en stor insats men när ärendet rubricerades var det dock inte som människorov, utan misshandel.

– Det har framkommit uppgifter om inlåsning, men de är inte så tydliga att vi kunnat gå vidare med det, säger åklagare Oscar Johansson, som leder förundersökningen.

Trio misstänkta

Till en början fanns inga frihetsberövade i ärendet, men nu har det skett ett genombrott. Tre personer har häktats, misstänkta för elva fall av egenmäktighet med barn.

– Det är ju för att det är elva olika barn, säger åklagare Oscar Johansson.

Misstankarna handlar om att samtliga barn hållits undan myndigheterna under flera månaders tid.

– Det finns inget som tyder på någon fysisk inlåsning, utan man kanske inte har kunnat röra sig fritt i samhället, fortsätter åklagaren.

Förnekar brott

Handlingar som Aftonbladet tagit del av visar att ärendet också knyts ett fall av grov misshandel. Åklagaren vill dock inte berätta hur det kopplas till de andra misstankarna.

– Jag kommer inte att gå in på det.

Samtliga misstänkta nekar till brott. En av de häktade företräds av advokat Michael Hansson. På fråga hur hans klient ställer sig till anklagelserna säger han:

– Förnekar brott, i övrigt har jag inget att tillföra. Det var ju stängda dörrar så jag kan inte säga något mer i nuläget.

Följ ämnen i artikeln