Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Sverige och Chile ska samarbeta för att få bort giftavfall

Publicerad 2024-10-15 19.35

Utåt fortsätter den svenska regeringen att förneka ansvar för Bolidens giftiga gruvavfall i Chile.

Men i tysthet har Sverige och Chile inlett arbetet med att hitta en lösning.

– Det är en fråga som berör oss och vi vill att det görs framsteg, säger Iván Vejar Pardo, vid Chiles ambassad.

Aftonbladet har i flera granskande reportage beskrivit situationen i Arica i Chile. Fyrtio år efter att Boliden fraktade dit 20 000 ton giftigt våtverksslam fortsätter barn att sjukna in.

– Bolidens gifter förstör våra liv. Det känns som om vi långsamt dör, säger Alineyse Reyes, 15.

Enligt FN har 12 000 drabbats och många avlidit till följd av gruvavfallet – och situationen riskerar att förvärras ytterligare, i takt med att gifterna sprids genom mark och grundvatten.

FN:s särskilda rapportör hävdar att Sverige har ett ansvar enligt internationell rätt att ta tillbaka avfallet, som nu ligger exponerat för vind och regn bara några hundra meter från närmaste bostäder. Trots detta förnekar både nuvarande och tidigare svenska regeringar juridiskt ansvar.

Men i det tysta har arbetet för att åstadkomma en lösning inletts.

I juni i år besökte Chiles president Gabriel Boric Sverige. Och nu kan Aftonbladet avslöja att frågan om Arica diskuterades vid besöket.

Alineyse Reyes, 15.

Bryta dödläge

En avsiktsförklaring – undertecknad av Chiles utrikesminister Alberto van Klaveren Stork och Sveriges dåvarande utrikeshandelsminister Johan Forssell – fastslår under punkt 2 att länderna ska samarbeta för att på ett säkert sätt ta bort gruvavfall:

”Deltagarna erkänner sitt gemensamma intresse av att förena sina krafter och arbeta med konkreta initiativ, såsom säker borttagning av mineralavfall, baserat på frivilliga åtgärder och med målet att mobilisera partnerskap med den privata sektorn.”

Överenskommelsen är ett chilenskt initiativ, och enligt Aftonbladets källa är syftet att den ska ligga till grund för att bryta det diplomatiska dödläget och hitta en långsiktig lösning.

Gabriel Boric och Ulf Kristersson under Sverigebesöket.

Handlar om Arica

”Det är beklagligt att frågan om sanering inte har kunnat lösas. Sverige och Chile har ett gemensamt intresse av hållbara innovativa lösningar för gruvindustrin, inklusive kring säker avfallshantering”, skriver UD:s presstjänst.

Från Chiles håll är man tydlig med vilket gruvavfall det handlar om:

”Fallet med Boliden och Arica ingår i denna punkt”, skriver Iván Vejar Pardo, ställföreträdande chef vid Chiles ambassad.

Han uppger att Chile länge försökt hitta en lösning i Arica-frågan.

”Det är en fråga som berör oss och vi vill att det görs framsteg.”

”Säkerheten viktigast”

Enligt honom krävs även Bolidens aktiva medverkan för att en lösning ska nås:

”Det bör noteras att aktivt deltagande från andra aktörer, inklusive den privata sektorn, är avgörande.”

Enligt uppgift överväger Chile olika alternativ för att ta hand om avfallet. Ett är att frakta tillbaka det till Sverige. En modern och rymlig deponi finns i dag 350 meter under mark vid Rönnskärsverken i Skelleftehamn, och den bedöms vara tillräcklig för att slutförvara avfallet.

Boliden säger sig inte känna till överenskommelsen, men stänger enligt kommunikationsdirektör Klas Nilsson inte dörren för att samverka.

– Hur och var avfallet deponeras är en senare fråga, där säkerheten är viktigast, säger han.

Vill se slut

Jonas Ebbesson, miljörättsprofessor.

Miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson, som var ombud för de drabbade i skadeståndsprocessen mot Boliden, har i flera år haft täta kontakter med chilenska och svenska politiker för att driva frågan framåt.

Han ser avsiktsförklaringen som ett försiktigt steg framåt:

– Jag tolkar det här som att både den svenska och chilenska regeringen nu är beredda att agera.

Jonas Ebbesson menar att nästa steg bör vara att Chile och Sverige enas om att frakta avfallet till djupförvaret under Rönnskärsverken, och därefter omedelbart sätter igång processen för att förverkliga det.

– Men det förutsätter att Boliden involveras på så sätt som anges i avsiktsförklaringen. Det vore ett snyggt slut för alla parter. Då skulle regeringarna och Boliden äntligen visa ansvar för att avsluta en lång och tragisk historia för människorna och miljön i Arica, säger han.