Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Fasansfull berättelse om äldres utsatthet

Det blir bara värre.

Fler grova brott avslöjas inom hemtjänsten.

Det som hänt i Uppsala är hårresande.

Några läsare tyckte att jag överdrev när jag skrev om hemtjänsten som en lockande arena för brottslingar. 

Det var efter att en anställd i Strömstad dömts till livstids fängelse för mord på en 94-årig kvinna som han arbetade hos.

Nu har flera våldtäkter och sexuella ofredanden där hemtjänstpersonal är gärningsmän avslöjats i Uppsala. Det som skildras är fruktansvärt.

Det en 84-årig kvinna berättar för Upsala Nya Tidnings reporter Elin Sandow borde få kommuner i hela landet att se över sitt säkerhetstänk.


Hösten 2023 larmar kvinnan hemtjänstchefen i sitt område om en av deras anställda. Mannen kallar henne älskling och vrider på hennes huvud så han kan pussa henne på munnen. Han frågar om hon äger sin lägenhet, om hon har arvingar och om han kan få flytta in hos henne.

Därefter har mannen tagit fram en tub glidmedel, sagt att den var för äldre människor, dragit ner byxorna och visat sin erigerade penis.

”Tack och lov ringde det på dörren, det var Jehovas vittnen. Aldrig har jag varit så tacksam för att de har kommit”, berättar kvinnan.

Vad gör hemtjänstchefen när hon får veta detta? Som det verkar, ingenting. En högre chef förklarar det nu med att de försökte ta reda på vem mannen var, men inte lyckades.


En avgrund öppnar sig inför en sådan kommentar. Det är alltså fritt fram att begå brott mot hemtjänstkunder, därför att ingen riktigt vet vilka det är som går hem till de äldre?

Mannen dyker inte upp hos 84-åringen under en tid, så hon tror att åtgärder har vidtagits. Men sedan är han tillbaka. Han fortsätter bete sig olämpligt och 84-åringen ringer hemtjänstchefen igen. 

Chefen varken svarar eller ringer tillbaka.

84-åringen ligger och sover när hon vaknar av att mannen lägger sin hand på hennes axel. Han kommer tidigare än hemtjänsten brukar, och hon tror inte att han har ringt på dörrklockan eftersom hon brukar vakna av den.

Han drar för persiennerna och våldtar 84-åringen i hennes egen säng.


Denna berättelse är så fasansfull att den för alltid förändrar min syn på äldres utsatthet i Sverige. 84-åringens barnbarn berättar att när hon fick reda på vad som hänt ”var jag tvungen att stanna bilen för att kräkas”.

Barnbarnet kallar det för ”sinnessjukt” att inte ens när hennes mormor brutit ihop och berättat för en biståndshandläggare om våldtäkten togs mannen ur tjänst.

Han fortsatte att gå hem till äldre i flera dagar. Han förhördes av polisen, men släpptes i brist på bevis. Mannen nekar till brott, men har blivit avskedad.

När kommunen gick ut med information om det som hänt till andra med hemtjänst, berättade ytterligare en kvinna att hon blivit våldtagen av mannen. Ytterligare en annan hemtjänstanställd misstänks för sexuellt ofredande av samma kvinna.

Förutom fallen i den kommunala hemtjänsten utreds även ett fall av grov våldtäkt hos en privat hemtjänstaktör i Uppsala. Den mannen sitter häktad.


 ”Vi har en klick som tagit sig in och som inte ska finnas i vår verksamhet över huvud taget”, säger Lenita Granlund, högsta chef inom Uppsala kommuns äldreomsorg. Hon säger att ”det handlar om kriminalitet”.

 Lenita Granlund säger att det alltid funnits brister och vad hon kallar avvikelser inom vård och omsorg, men att dessa de senaste fem-tio åren ändrat karaktär och blivit betydligt allvarligare.

 ”Det är bara att konstatera att vi i den svenska äldreomsorgen varit för naiva. Vi måste sluta vara det nu”, säger Tobias Smedberg (V), ordförande i äldrenämnden i Uppsala. Han vill bakgrundskolla anställda i brottsregister, något som inte sker nu.

(Källa: UNT)

Följ ämnen i artikeln