Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Inte blev någon klokare av Magdalena Andersson

Medan kontroverserna kring Socialdemokraternas lotteriverksamhet blir fler och fler, är det snart bara en fråga som återstår.

Hur kan landets största parti hantera sin verksamhet så dåligt?

Socialdemokraterna beter sig som om de aldrig haft en kris förut och inte vet hur man gör.

Så stod då Magdalena Andersson där och svarade på frågor om Socialdemokraternas skandalomsusade lotteriverksamhet. Inte för att svaren var nya, men partiet verkar till slut ha förstått att det inte går att hålla sin partiledare borta från den här skandalen.

Mycket står på spel för Socialdemokraterna. Partiets lotteriverksamhet står för stora delar av deras intäkter och de kommer göra allt för att få behålla den. Efter DN:s avslöjanden om att lotter prackats på ovetande pensionärer, står också partiets förtroende på spel. Ingen försvarar eller står bakom någon som lurar äldre på pengar. Det är alltså avgörande för Socialdemokraterna att de tar krisen på allvar, att de vänder på varje sten (för att använda ett slitet uttryck) för att gå till botten med vad som har hänt och vad de kan göra för att det aldrig ska ske igen.

Men när krishantering i verkligheten handlar om vara transperent, ta ansvar för sina handlingar och visa på bättring – har politiken en usel vana att försöka dribbla bort frågan för att ta minsta möjliga smäll.

Här är en beskrivning av hur det kan gå till.
 

I fredags kallade partisekreterare Tobias Baudin till en sen presskonferens på partiets högkvarter, Sveavägen 68. Klassiskt krishanteringstrick, en presskonferens sent en fredag när de flesta redan gått på helg. Budskapet var att partiet välkomnar granskningen och att det som kommit fram är oacceptabelt. Baudin kom även med en klassisk lösning på problemet, ledningen på Kombispel får sluta.

Det viktigaste för Baudin var att signalera avstånd mellan Socialdemokraternas politiska ledning och det företag som hanterar deras lotter och som använt sig av en underleverantör med aggressiva säljmetoder. Då är en fredag klockan 17.30 en bra tid. Då orkar ingen påpeka den stora bristen i strategin. Bristen att det helt uppenbart finns tydliga kopplingar och öppna kommunikationsspjäll mellan partiets högsta ledningen och Kombispel. De kan börja vid kaffeautomaten, eftersom Kombispel ligger på Sveavägen 68. Annars går det ju bra att prata med varandra i partistyrelsen där flera av styrelsen i Kombispel också suttit.

Tobias Baudin (S) och Magdalena Andersson (S) under tisdagens pressträff.

På dagens presskonferens upprepades fredagens budskap. Partiet trodde att Kombispel hade allt under kontroll, trots tidigare rapporter om oschysst metoder vid telemarketingförsäljning av partiets lotter. Partiet hade vidtagit omedelbara åtgärder och styrelsen och vd var kickade.

Men här någonstans börjar det bli svårt för S-topparna att ta nästa steg i en krishanteringsprocess, den att ta eget ansvar.

Magdalena Andersson hade svårt att svara på när egentligen hon informerat om att det fanns problem med sättet lotterna såldes. Var det nu eller var det den gången för ett år sedan när de fått samma information, fast det då handlade ett annat företag? Det de ville vara tydligast med var att det bara är Kombispel som bär något ansvar, eller kanske också Tobias Baudin.

Otydligheten kanske funkar inom partiet, men deras väljare väntar nog fortfarande på svar på frågan hur det kunde skötas så här dåligt.
 

Spelet om Socialdemokraternas lotteriverksamhet är en kamp mot klockan för partiet. Vid horisonten väntar lagstiftning som kan kraftigt begränsa partiets möjligheter att finansiera sig genom lotteriverksamhet eller kanske till och med förbjuda dem att sälja lotter.

Medan Magdalena Andersson och Tobias Baudin svarade på journalisternas frågor hade Moderaternas partisekreterare Karin Enström och Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson, ljudlöst glidit in i lokalen. Det här är ett härligt ögonblick för dem. I stället för att behöva svara på varför de vill begränsa det största oppositionspartiets möjlighet att finansiera sig, kan de säga det självklara -–självklart ska inget politiskt parti lura äldre att köpa lotter de inte vill ha.