Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Mordförsöken kan vara inspirerade av USA

Mordförsöken i Hässelby kan vara inspirerade av en mycket våldsam och sadistisk amerikansk grupp.

Unga, sårbara flickor har hetsats till att halshugga sina husdjur och uppmanats till självmord.

Videon som sprider sig i ett nätforum är ohygglig:

En äldre man som är ute och går med sin rullator knivhuggs i ryggen tre gånger, vi får inte se vem som håller i vapnet, av allt att döma är det samme person som filmar.

I ett kortfattat men informativt pressmeddelande berättar polisen i dag att en ”minderårig person har omhändertagits för mordförsöket”.

Denne person är även misstänkt för att ha försökt mörda en kvinna i somras, även det i Hässelby.

Att pojken är omhändertagen och inte gripen lär oss att han är under 15 och således inte straffmyndig.

Kniven syns tydligt när gärningsmannen springer iväg efter att ha huggit mannen samtidigt som han filmar.

Om han visar sig vara skyldig kommer han inte att kunna ställas inför rätta och dömas för brott i domstol.

En tingsrätt kan visserligen ändå komma att hantera målet, i en så kallad bevistalan, men utredningen är inte i närhet av att ha kommit så långt.

Noterbart är också att barnet är skäligen misstänkt. Det är den lägre graden av misstanke. Det krävs inte mycket för att nå dit.

Kanske vaskar polisen fram starkare indicier och bevis. Kanske visar sig pojken vara oskyldig. Tiden får utvisa hur det blir med den saken.

Det vi tills vidare kan konstatera är att det filmade mordförsöket har lagts ut av ett konto som innehåller orden ”NLM” och ”764”.

Skaparen av kanalen lockar följare med löftet ”Vi skapar uppror i hela Sverige med denna”.

NLM står för No Lives Matter, inget liv betyder någonting. Och siffrorna 764 är sannolikt inte slumpmässigt utvalda.

I september förra året gick FBI nämligen ut med en varning om att en grupp som kallade sig just 764 härjade på nätet i USA.

Den ska ha bildats 2021 av en då 16-årig pojke som två år senare dömdes till 80 års fängelse för innehav av barnpornografi som han tänkte distribuera.
 
764 dök upp på Discord, ett chattforum på nätet där deltagarna primärt pratar med varandra om olika dataspel och delar bilder.

I varningen uppgav FBI att den här gruppen letade på internet efter sårbara unga flickor som manipulerades till att livesända då de skadade sig själva eller var inblandade i sexuella aktiviteter.

En guide cirkulerade i vilken tips om hur tjejer som led av ätstörningar eller självskadebeteende skulle luras.

Washington Post har beskrivit hur det gick till då gruppens ledare groomade en 14-åring.

Först förmåddes hon skicka en nakenbild på sig själv. När hon väl gjort det var hon fast. Det gick att utpressa henne till att rista in 764 på sin kropp, dricka vatten ur toaletten och halshugga sin hamster.

Kraven blev bara värre och kulminerade med att 14-åringen beordrades att livesända sitt självmord, vilket hennes mamma lyckades stoppa.

Det finns andra grupper på internet som är lika depraverade. Ofta inspirerar de varandra. Inte sällan är de fyllda med högerextremt tankegods om hur judendomen har korrumperat den västerländska civilisationen.

Det är ett hopkok av fascism, socialdarwinistiska idéer om vit överhöghet och satanism.

Mordförsöken i Hässelby har till synes ingenting med gängkriminalitet att göra. Inte heller är det en förrymd person från en rättspsykiatrisk klinik som är misstänkt.
 
En variant av 764 tycks ha kommit till Sverige. Det är en mardröm.

Följ ämnen i artikeln