Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Hemtjänsten är en lockande arena för brottslingar

Den hemtjänst-anställde vårdaren dömdes i slutet av juli till livstids fängelse i Uddevalla tingsrätt. Han ska också betala skadestånd på 110 000 kronor vardera till kvinnans anhöriga och ersätta dödsboet för begravningskostnaderna.

Mördaren dömdes till livstid.

Hans hemska dåd har fått för lite uppmärksamhet.

Hemtjänstmordet i Strömstad väcker en mängd obehagliga frågor om äldres rätt till skydd.

Det blev bara en notis i tidningen i våras när en man åtalades för mord på en 94-årig kvinna. Jag reagerade på denna mening:

”Den misstänkte var vid tidpunkten anställd inom kommunens hemtjänst”.

Det visade sig att han under ett besök hos en hemtjänstkund virat plastfilm runt den hjälplösa kvinnans huvud. Sen filmade han hennes dödskamp.

Ingen misstänkte att hon mördats, utan hon kremerades och begravdes.

Mannen avslöjades när han skickade filmen han tagit till andra i en chattgrupp på nätet.

 
Det finns många fasansfulla moment i det här dådet. Det utfördes inom ramen för den kommunala hemtjänsten, där offret var en utsatt och hjälpbehövande person. Det borde ha lett till en stor och genomgripande debatt om äldres rätt till skydd.

Men det blev tyst.

När den 49-årige mördaren dömdes till livstids fängelse i slutet av juli letade jag upp den grundliga genomlysning av fallet som Strömstads Tidning har gjort.

Hur kunde mannen anställas av kommunen?

Det framgår att han var ostraffad och att inget misstänkt framkommit under kontroll med tidigare arbetsgivare. Kvinnans anhöriga säger att de hade förtroende för mannen.

Hur kunde han vara ensam med offret?

Vanligtvis arbetade han tillsammans med en kollega, eftersom den äldre kvinnan var vårdkrävande. Eller också var kvinnans ena dotter, som bodde hos henne, där och hjälpte till. Han utförde mordet när dottern gått till jobbet och kollegan lämnat lägenheten.

Varför upptäcktes inte att kvinnan blivit mördad?

På grund av att hon var 94 år gammal och demenssjuk, gjordes ingen vidare utredning om vad som orsakat hennes död. Polis kom aldrig till lägenheten. Det var mördaren själv som kontaktade de anhöriga om dödsfallet.

Vad var motivet bakom mordet?

Mannen hade i en chattgrupp på nätet berättat om sina grova och våldsamma sexfantasier för flera kvinnor. Han hade uppmanat dem att skriva noveller på samma tema till honom, vilket flera hade gjort. När han började prata om mord blev han påhejad av minst en kvinna. Hon svarade jakande på frågan om hon skulle ”kunna bli upphetsad av makten att kunna döda”. Då skrev han: ”Jag älskar att jag filmade det”.

 
Vad hade hänt om han inte blivit avslöjad av andra i chattgruppen?

Han hade redan skrivit om att utföra ett till mord i sitt jobb som anställd i hemtjänsten, och utsett sitt nästa offer. Han hade enligt en kollega sagt till en person att dennes äldre släkting snart skulle dö.

Vad kan man dra för slutsatser?

Att hemtjänsten är en lockade arena för brottslingar. Att det behövs ett säkerhetstänk. Att även en 94-åring har rätt till liv, och till att ett oväntat dödsfall utreds ordentligt.

Strömstads Tidning har intervjuat en 87-årig invånare i staden som tycker att det som hänt är en väckarklocka för andra kommuner.

”Det kan bli en varning att man får ha koll på vilka man anställer”.

 


  • En statlig utredning föreslog 2019 en ny lag om kontroll i belastningsregistret av personal som utför vissa insatser i hemmet åt äldre personer. Enligt äldreminister Anna Tenje utreder regeringen just nu om den ska införas.
  • Förra året dömdes en anställd vid hemtjänsten i Malmö till 3,5 års fängelse för att ha våldtagit en hemtjänsttagare. Ytterligare en medarbetare greps misstänkt för sexuellt övergrepp på en äldre kvinna.
  • Det vanligaste när en anställd inom äldreomsorgen begår brott är att han eller hon stjäl smycken och kontanter, men också mediciner. I andra fall handlar det om att ta ut pengar på den äldres kontokort.

Följ ämnen i artikeln