Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Pinsamt och töntigt när svenskar gnäller på turismen

Turister i Gamla stan i Stockholm.

En gång var jag spekulant på ett hus i Mörbylånga, ett av köpingens äldsta, fastigheten var 200 år gammal.

En av de andra spekulanterna sa att han tänkte anlägga en parkeringsplats i trädgården där det stod urgamla äppel- och körsbärsträd. Jag frågade varför, det fanns alltid gott om plats på gatan, parkering var det sista man behövde oroa sig för.

Mörbylånga är en stillsam liten ort även under Ölands korta högsäsong.

– Du vet inte hur det är när det är marknad, sa han. Då är gatan full.

Det var marknad en gång om året, väldigt trevlig förresten. Jag minns en knalle som erbjöd svarta t-tröjor med texten “Jag rakar hellre pungen med vinkelslip än äter sushi” och en finurlig smålänning som sålde arméns permissionsväskor för fyrtio kronor styck. Jag köpte två.

 
Jag har tänkt på mannen som ville asfaltera trädgården när jag läst om sommarens stora svenska bekymmer, den svåruthärdliga turismen.

Nere på kontinenten protesterar frustrerade invånare i städer som Barcelona och Florens mot massturismen som korkar igen och sliter ner städerna och driver upp bostadspriserna. Svenskarna vill icke vara sämre. Även här är turismen olidlig!

Följaktligen larmar Dagens Nyheter med rubriken:

Visbybor plågas av turism: Känslan är att bo i ett zoo

En lokal konstnär kräver inresekontroll för att begränsa antalet besökare, vilket jag förmodar kan lösas med stränga visumregler. Kontroll av legitimation och nödvändiga tillstånd underlättas av att Visby redan har en stadsmur.

Svenska Dagbladet hakar på med rubriken:

Så ska Visbys världsarv räddas från överturism

En av den konservativa tidningens världsvana skribenter ger läsare som tänker ge sig ut i världen några goda råd:

Så smälter du in som turist när alla hatar dig

 
Kanske åker en del av SvD:s läsare till Göteborg för att gå på Liseberg och promenera fram och tillbaka på Avenyn. Göteborg vill som vanligt inte vara sämre än huvudstaden. Göteborgs-Posten har en stor artikel med rubriken:

Så undviker du turister i sommar-Göteborg

Kal å Ada och alla andra goa göteborgare får rådet att söka sig till Hisingsparken och Lärjedalen i Angered, “två ställen som turisterna ofta missar”.

Jag undrar om det är klokt av GP att sprida sådana tips. Nu kommer ju tyskar, japaner, kineser, spanjorer, italienare, amerikaner, britter, holländare, danskar och norrbaggar att tränga ut Kal å Ada från Hisingsparken också.

Man kan hoppas att världen invaderar en av grannkommunerna i stället. GP:s undersökande reportrar har i samarbete med journalistnätverket Urban Journalism studerat EU-statistik. 23 juli kunde GP avslöja:

Unik statistik visar: Oväntad turistrusning till Borås

En stolt kvällstidning som Aftonbladet vill självklart inte bli sist på bollen. Denna tidnings alltid eftertänksamma ledarsida konstaterar:

Nu har gotlänningarna fått nog av nollåttorna. Vill inte bo i ett zoo

Oavsett ämne skadar det aldrig med en nypa sex:

Vårt sista hopp mot turism är pilska får, lyder en annan rubrik på ledarsidan.

Sydsvenskan i Malmö bekymrar sig i likhet med alla andra men nöjer sig med att skånskt smådrygt konstatera:

Turismen behöver också en omställning

 
Så baxar sig den svenska kråkvinkeln in i den stora världen. Vi har också bekymmer! Även vi finner turismen avskyvärd!

Och i sin iver att följa tidens ström tappar invånarna i Grönköping alla proportioner, i likhet med mannen som ville asfaltera trädgården som blev min.

 

Varför är Göteborg så betydelselöst? - Peter
Kadhammar

Följ ämnen i artikeln