Aftonbladet

Dagens namn: Roland

Ministern strålade och Sverige stagnerar

– Ett historiskt skifte!

– För första gången på över 50 år är utvandringen från Sverige större än invandringen!

– Regeringens politik gör skillnad!

  

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard strålade av lycka då hon i dag tog emot reportrar och fotografer i Rosenbads pressrum.

Klockan var elva då statsrådet gjorde entré och blickade ut över sin utspridda publik, många stolar var tomma, endast elva representanter för mediehusen hade hörsammat inbjudan och till råga på allt var det i allt väsentligt sommarvikarier som skickats hit.

Detta trots att migrationsministern redan i går gjorde reklam för dagens show genom att på Twitter utbrista ”Detta vill ni inte missa!” över en länk till inbjudan.

Men vad ska de stackars redaktionerna göra, det pågår så mycket annat, OS, engelska upplopp, världens börser sjunker som slagrörda ugglor, Ukraina har intagit elva ryska byar.

Och just det, det var tre skjutningar i Stockholm i natt, men det är justitieminister Strömmers huvudvärk.

  

– Samtidigt som antalet asylsökande i EU har stabiliserat sig på en hög nivå fortsätter nedgången i Sverige!

– Minskning med 27 procent hittills i år!

– För första gången sedan 1973 har Sverige nettoutvandring!

Migrationsministern smattrade siffror och statistik och såg bara gladare och gladare ut och undra på det, i en epok där varje politiker till höger om en miljöpartistisk gräsrot är besatta av att minska invandringen är en dag som denna rena julafton.

Nu är det inte min mening att förstöra den goda stämningen, men det här är en besatthet som inte är alldeles oproblematisk.

Sveriges befolkning är nämligen åldrande, vilket innebär att färre personer i arbetsför ålder ska försörja ett växande antal pensionärer.

  

En utveckling som accentueras ytterligare av en regering och en opposition som tävlar i att stänga gränserna så gott det går och på så många sätt det är möjligt.

Invändningar mot rådande ordning kommer sannerligen inte endast från naiva humanister och annat suspekt folk som anser att vi har en moralisk skyldighet att sträcka ut en hjälpande hand.

”Den som blir bäst på invandring vinner”, utbrast borgerliga Dagens Industri i vintras.

”Regeringen låter Sverige stagnera”, klagade Svenska Dagbladets ledarsida för några månader sedan.

”Vi behöver en större invandring”, vädjade DN härförleden.

Men sådant kan frifräsare inom den borgerliga opinionsbildningen ägna sig åt, för en minister vore det för närvarande politiskt självmord att resonera i sådanbanor.

– Utvecklingen mot en hållbar invandring är nödvändig, trumpetade Malmer Stenergard.

På Drottninggatan utanför Rosenbad strosade turister, barnfamiljer, yngre par, en grupp glada japaner med kameror i högsta hugg, men i den fönsterlösa salen rådde en årstidslös luftkonditionerad stämning.

En ny ung pressnisse i snygg blå kostym gick överdrivet ambitiöst runt och tog alla reportrar i hand och när statsrådet efter 15 minuter var klar med sitt anförande och det var dags för allmänna frågor orkade endast DN ställa en.

Enskilda intervjuer. En övertaggad ungdom från Ekot stormade fram till podiet, vakter skrek åt honom att backa, det lugnade snabbt ner sig, ministern log och började prata i den framsträckta mikrofonen.

– Siffrorna visar att regeringens politik gör skillnad...

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Följ ämnen i artikeln