Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Kamala Harris grep tillfället – men har mycket kvar att bevisa

Kamala Harris halkade in på ett bananskal men hon har verkligen gripit tillfället i flykten. Hon har visat belackarna att hon är värdig rollen som demokraternas presidentkandidat.

I sitt tal i natt var hon både kraftfull och vältalig.

Men hon har mycket kvar att bevisa.

För en månad sedan hade hon fortfarande en undanskymd roll som vicepresidentkandidat. På kort tid har hon genomgått en fullkomlig förvandling från kvinnan i kostym som står bakom Biden och ler – till att ha huvudrollen.

Här värderar jag hennes insats så här långt på ett antal punkter.

Förmågan att anta utmaningen Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

På den här punkten har Kamala Harris överraskat och gjort ett nästintill perfekt jobb. Hon har på kort tid blommat ut och visat att hon kan fylla Joe Bidens skor och kanske lite till. Hon har överraskat positivt inte minst eftersom hon inte har ansetts vara någon större tillgång som vicepresident. Från att ha varit en börda har hon blivit en tillgång.

Retorik Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

I sitt tal till konventet gav hon en bild av sin uppväxt och sina personliga drivkrafter. Samtidigt som hon kraftfullt attackerade Trump och la ut embryot till en egen vision. Som talare kan hon vara både mjuk och kraftfull. Jämfört med Biden är det ett klart fall framåt för demokraterna men Harris har en bit kvar till Obamas nivå.

Politisk erfarenhet Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Harris satt i praktiken bara en kort period i senaten innan hon gjorde ett misslyckat försök att bli partiets presidentkandidat. Hon har varit en tämligen osynlig och inte särskilt populär vicepresident. På många sätt är Kamala Harris fortfarande ett oprövat kort med lite erfarenhet av hur det politiska spelet i Washington fungerar. Men det var även George W Bush när han ställde upp och vann.

Gazafrågan Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Harris har varit bättre på att hantera Gazaprotesterna kring konventet och sina framträdanden än vad Biden varit. Hon har ett rykte om sig att vara mer Palestinavänlig. Men i sitt tal gjorde hon klart att hon stöttar Israels rätt att försvara sig och att hon alltid kommer att se till att Israel har vapnen de behöver för att kunna göra det. Det måste ha varit en besvikelse för alla som hoppats att hon skulle stå för en mer Palestinavänlig linje.

Även om hon i sitt tal också slog fast att lidandet i Gaza måste upphöra och att palestinierna har rätt till självbestämmande i form av en tvåstatslösning. Helt i linje med Biden.

Trumpfaktor Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Det är tydligt att Harris har en förmåga att ta sig in under skinnet på Trump  som Joe Biden inte hade. Hon har på ett tydligare sätt lyckats artikulera farorna med Trump. Som när hon i sitt tal kallade honom för oseriös men varnade för att följderna om han får flytta in i Vita Huset igen kan bli väldigt allvarliga.

För Trump gäller det att snabbt hitta ett effektivt motmedel mot Harris. Mot Joe Biden hade Trump en tydlig och fungerade strategi.

Omge sig med rätt personer Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Valet av parhäst i form av Minnesotaguvernören Tim Walz har så här långt visat sig vara ett lyckokast. Han framstår som en jordnära person med fötterna i folkmyllan på ett annat sätt än den mer elitistiska åklagaren Harris. De två verkar komplettera varandra väldigt bra och verkar snabbt ha hittat personkemin.

Politiskt program Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Alla hade hoppats på att Harris skulle lägga fram ett mer detaljerat politiskt program under sitt tal. Det saknas fortfarande. Talet var fullt av fina paroller och slagord men väldigt tunt när det gäller detaljer om hur hon ska genomföra det hon vill göra. Som exempelvis att lagfästa kvinnors rätt till abort. Det kräver ett beslut i kongressen och med tanke på hur sammansättningen ser ut idag har hon inte en chans att driva igenom det.

Förmåga att hantera media

Trots att hon haft en månad på sig har Kamala Harris inte hållit en enda presskonferens där journalister kunnat ställa kritiska frågor. Hon har inte heller gett en enda större intervju. Det är som att hon vill dra ut på smekmånaden. Men hon kan inte fortsätta gömma sig hur länge som helst.

Förmåga att entusiasmera Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Hon har på kort tid fått deppigheten inom demokraterna att ge vika för jubelrop och framtidstro. Möjligen övervärderar jag hennes roll i detta. Mycket av entusiasmen beror ju på lättnaden över att Joe Biden till slut klev åt sidan.

Nu gäller det för Harris att visa att hon kan entusiasmera även väljare som inte är trogna demokrater.

Kändisfaktor Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Förväntningarna var stora på att Taylor Swift eller Beyonce skulle framträda på konventet för att stötta Kamala Harris. Att det bara blev Pink var en besvikelse. Men demokraterna har ett klart försprång när det gäller stöd från artister och Hollywood-kändisar. George Clooney och Oprah Winfrey är ”household names”. Kanske kommer fler att offentligt uttala sitt stöd för Harris om hon lägger fram mer konkret politik.

Kamala Harris.