Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Budskapet till Hizbollah: Vi kan komma åt er var som helst

Om Israel ligger bakom attacken har de än en gång visat prov på sin tekniska överlägsenhet och förmåga att överraska. Men också sin acceptans för civila offer.

De exploderande personsökarna har skapat kaos inom terrorstämplade Hizbollah.

Budskapet till gruppen är otvetydigt: Vi kan komma åt er var ni än befinner er. Ni är inte säkra någonstans.

Följ ämnen
Israel

Den storskaliga attacken som dödat minst tolv personer och kan ha skadat så många som 3 000 har åter ökat farhågorna för ett storkrig i regionen.

Israel har inte uttalat sig om de ligger bakom dådet. Men alla frågar sig hur Hizbollah kommer att svara den här gången. En första indikation kan komma på torsdag då Hizbollahledaren Hassan Nasrallah ska hålla tal.

Tusentals personsökare tillhörande Hizbollahmedlemmar exploderade samtidigt. Uppgifter i israeliska medier gör gällande att detta var del av en plan som innefattade en israelisk markinvasion av södra Libanon. Israel skulle utnyttja kaoset efter explosionerna för att säkra en buffertzon.

Men Israel fruktade att Hizbollahledare fått nys om de preparerade personsökarna och beslöt att utlösa dem utan att beslutet om en markinvasion var fattat.

Det kan givetvis stämma. Det kan också vara medveten desinformation från Israels sida för att få Hizbollah att tro att Israel verkligen tänker invadera Hizbollahs baser i södra Libanon. Det är baser varifrån man varje dag beskjuter norra Israel med robotar. En beskjutning som Israel vill få ett stopp på så att de cirka 70 000 civila israeler som evakuerats från de norra delarna ska kunna återvända. Hizbollah säger att man fortsätter skjuta så länge Israel inte går med på en vapenvila i Gaza.

Något som premiärminister Netanyahu så här långt vägrat göra. Varje gång ett avtal verkar vara i hamn kommer Netanyahu eller terrorstämplade Hamas med nya villkor.

En sprängd personsökare i Libanon. Minst 12 dödades och över 2000 personer skadades i den koordinerade attacken.

James Bond-scen

Men även utan en markinvasion så har de sprängda personsökarna skapat kaos i Hizbollahs led. Att någon utifrån lyckas få så många att explodera nästan samtidigt liknar närmast en scen från en science fiction- eller Bond-film. Helt overkligt och väldigt skrämmande.

Ett problem för Israel är att ett antal av de drabbade är oskyldiga civila och barn. Något man får kritik för.

Israel har rätt att försvara sig men måste följa krigets lagar. Israel hävdar att man försöker undvika civila dödsoffer så gott det går. Men uppenbarligen accepterar man i Gaza stora civila offer för att komma åt sina fiender.

Personsökarna har till stor del ersatt mobiltelefonerna för kommunikation mellan Hizbollahmedlemmar. Mobiltelefoner är lättare att avlyssna. Preparerade mobiltelefoner har dessutom tidigare använts av Israel för att döda motståndare. Det mest kända exemplet är Hamas bombmakare Yahya Ayyash i Gaza.

Minst 12 dödades och över 2000 personer skadades i den koordinerade attacken.

Israel har som så ofta vid liknande händelser inte officiellt tagit på sig ansvaret. Men få tvivlar på att det är den israeliska säkerhetstjänsten Mossad som ligger bakom.

Men vad är det Israel vill uppnå?

Genom aktionen visar Israel att man är kapabel att infiltrera Hizbollah och dess försörjningsvägar gång på gång. Något som allvarligt måste oroa både Hizbollah och Teheran och skapa stor osäkerhet. 

En viktig faktor är att visa vem det är som bestämmer. Vem som har det teknologiska och psykologiska övertaget.

Storkrig

Israel visar gång på gång att man är en fiende med enorma resurser. Resurser som varken Iran eller grupper som Hizbollah besitter. Man vill påminna både Hizbollah och deras finansiärer i Teheran om att det kostar att attackera Israel.

För över konflikten i Gaza hänger hela tiden hotet om ett storkrig i regionen. Premiärminister Netanyahu har gång på gång låtit genomföra aktioner som höjer spänningarna och lett till at Iran och Hizbollah känner sig tvungna att svara för att inte framstå som svaga.

Det är uppenbart att Netanyahu inte fruktar ett storkrig och utgår ifrån att Iran och Hizbollah vill ha det ännu mindre än Israel.

Hittills har hans höga spel lönat sig, ur hans synvinkel.

Han har bombat Irans konsulat i Damaskus, han har låtit lönnmörda Hamasledaren Ismail Haniya i Teheran. Och nu den spektakulära attacken mot personsökarna i Libanon.

Hittills har Iran och Hizbollahs hämndaktioner varit begränsade och det är möjligt att de blir det också denna gång. Men med varje sådan här aktion ökar risken för storkriget som alla inblandade säger sig vilja undvika.

Dessutom minskar den här typen av attacker möjligheterna att nå en vapenvila i Gaza.

Yahya Ayyash dödades av israelisk säkerhetstjänst med en modifierad mobiltelefon redan år 1996.