Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

SD backar upp Jomshof – partitopp återpublicerar bilderna som stöd

Uppdaterad 14.12 | Publicerad 13.10

Richard Jomshof backas helhjärtat upp av Sverigedemokraterna, enligt flera partikällor.

SD-toppen Mattias Karlsson markerar genom att återpublicera bilderna som kan utgöra hets mot folkgrupp.

”Om någon vill polisanmäla även mig för att jag nedan, i upplysningens namn, postar ett foto av Richards återpostning av satirteckningen ifråga, så var så goda.” skriver han på X

Flera SD-källor framhåller att Richard Jomshof har partiets fulla stöd. Det finns enligt källorna ett missnöje med den nuvarande hets mot folkgrupp-lagen. Bedömningen som görs är att det inte kommer inledas någon utredning mot Jomshof.

– Han kommer väl få ett papper att han är misstänkt, när han går dit, sedan läggs det ner och han kan återträda som ordförande, säger en källa.

En annan säger att SD-toppen Mattias Karlssons inlägg på X representerar partiets hållning i frågan.

Karlsson skriver att satirteckningen som Jomshof postade ursprungligen lades upp av en känd brittisk ateist med rötterna i Mellanöstern.

Kritiserar rättsväsendet

”Den som tycker detta är rätt borde rimligen även tycka att tecknarna hos Jyllandsposten, tecknarna hos Charlie Hebdo, Lars Vilks mfl, samt de tidningar som återpublicerat deras alster, också borde ha åtalats och fängslats för tankebrott mot islamismen.” skriver Karlsson.

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att frågan om yttrandefrihet är extremt viktigt för Sverigedemokraterna.

– Vi slår in på en väldigt farlig väg om vi börjar kriminalisera religionskritik, eller frågor som är relevanta i samhällsdebatten men som vissa kan ta illa vid sig av eller bli kränkta av, säger han.

Öppnar för lagändring om Jomshof fälls

Att rättsväsendet tar tid att arbeta med polisanmälningar av denna karaktär är problematiskt på andra vis, anser Karlsson.

– Även om det inte leder till fällande dom eller åtal har man bidragit till att skapa och upprätthålla en åsiktskorridor genom att ta till rättsliga åtgärder och kalla Richard till förhör.

Vill du ändra lagstiftningen eller på annat vis komma åt det här?

– Vi får se var processen landar. I bästa fall landar man i att man gjorde fel, då leder det förhoppningsvis inte till att liknande fall uppstår i framtiden. Men skulle Richard bli fälld för det här så måste vi absolut arbeta för att göra om lagstiftningen så att yttrandefriheten värnas, säger Karlsson.

Karlsson har som markering återpublicerat bilderna som nu är föremål för misstanken mot Jomshof.