Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Jomshof kliver åt sidan – misstänkt för brott

Niklas Svahn/TT, Jens Bornemann/TT

Uppdaterad 14.50 | Publicerad 11.25

Ordförande i justitieutskottet Richard Jomshof (SD).

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) kommer att delges misstanke om hets mot folkgrupp.

Nu kliver han tillfälligt åt sidan från ordförandeposten.

Richard Jomshof har delat två islamkritiska teckningar på plattformen X. Han är kallad till ett förhör på tisdag och har i förväg informerats om att han kommer att delges misstanke om brott.

– På tisdag är jag kallad till ett förhör där jag kommer delges misstanke om hets mot folkgrupp, säger han i Kvartals podd Fredagsintervjun.

Joakim Zander, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, bekräftar att Jomshof ska höras men vill inte gå in på detaljer.

– Jag kan bekräfta Jomshofs egna uppgifter. Han ska höras som skäligen misstänkt för hets mot folkgrupp på tisdag. Men utöver det berättar jag inget om ärendet, säger Joakim Zander till TT.

Delades i maj

Jomshof säger att han inte själv skrivit inläggen i fråga utan att det är inlägg som han återpublicerat från andra konton 28 maj i år.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Det är klart att det egentligen inte är något man vill göra, men det är väl bara att gilla läget och gå dit och tala för min sak. Jag kan inte göra så mycket annat, säger han i podden om förhöret.

Enligt Jomshof var det satiriska bilder han delade vidare.

– Jag vill inte att det här ska handla om mitt ordförandeskap i utskottet, jag vill inte att våra samarbetspartier ska få de här frågorna igen huruvida man har förtroende eller inte för mig, utan jag vill att det här ska handla om sakfrågan.

– Sakfrågan är islamism, om man ska få kritisera det eller inte, och det handlar om yttrandefrihet.

Marttinen tar över

Linda Lindberg, SD:s gruppledare i riksdagen, skriver i en kommentar att Adam Marttinen tillfälligt tar över som ordförande för justitieutskottet.

”Rent principiellt är detta naturligtvis en mycket viktig fråga. Vår yttrandefrihet ska vara långtgående när det gäller rätten att få problematisera, kritisera och även parodiera angelägna samhällsfrågor i syfte att skapa debatt”, skriver Linda Lindberg.

”I stunden kvarstår nu många frågetecken och vi vill avvakta till dess att förhöret är genomfört innan vi kommenterar detta ytterligare”.

Följ ämnen i artikeln