Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Löfven: Putin lekte ”arga leken” med mig

Uppdaterad 07.06 | Publicerad 06.16

Löfven berättar om mötet med Putin i nya boken.

I en ny bok berättar Stefan Löfven om när han stirrade ner Vladimir Putin, ångern över käbblet med Annie Lööf och ilskan mot Nooshi Dadgostar.

”Tanken att lämna alltihop förespeglade mig en kort stund”, avslöjar den förre statsministern.

”En förfärlig tid”. Så beskriver förre statsministern Stefan Löfven (S) veckorna runt midsommar 2021 i sin nya bok ”Svetsare och statsminister”. Vänsterpartiets då nya ledare Nooshi Dadgostar hade sagt att hon var beredd att fälla regeringen om nya regler för hyror genomfördes. Att införa fri hyressättning för nybyggda bostäder var något som Stefan Löfven kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna i januariavtalet. Och Centerpartiets dåvarande ledare Annie Lööf vägrade släppa punkten.

Vänsterpartiet hade för få röster för att ensamt kunna väcka misstroende mot Stefan Löfven. Men det hade Sverigedemokraterna. Med stöd också från Moderaterna och Kristdemokraterna fälldes därmed statsministern. Stefan Löfven är den hittills enda statsminister som röstats bort i en misstroendeomröstning.

Nooshi Dadgostar uppges inte ha velat prata med Löfvén under krisen.

Dadgostar ville inte prata med Löfven

I boken beskriver Stefan Löfven de historiska händelserna ur sitt perspektiv. ”Jag kommer aldrig förstå hur hon kunde driva det så långt”, skriver han om Nooshi Dadgostar. Vänsterpartiledaren sa att hon ville rädda alla hyresgäster från ett fasansfullt öde. Stefan Löfven kallar det för en ”grotesk överdrift”.

”Hon kommer att gå till historien som vänsterledaren som fällde en arbetarregering – med aktiv hjälp av Sverigedemokraterna!”

Stefan Löfven skriver att Nooshi Dadgostar inte ville prata med honom under krisen. Men några timmar efter att statsministern fällts i riksdagen pratade han med Dadgostar på telefon. ”Det här fixar du!, sa hon då”.

Händelsen fick Stefan Löfven att överväga att sluta. ”Tanken att lämna alltihop förespeglade mig en kort stund. Det var svårt att älska det politiska spelet efter den här händelsen.”

Men 16 dagar efter att han fällts röstades Stefan Löfven fram som statsminister igen. I november samma år avgick han.

Löfven och Annie Lööf under den ökända debatten 20145.

Första intrycket av Annie Lööf: ettrig och jobbig

Förutom Stefan Löfven föll också januariavtalet i juni 2021. Avtalet hade inneburit att Stefan Löfven kunde bli statsminister i januari 2019 efter en rekordlång regeringsbildning. I boken hyllar Stefan Löfven Annie Lööf som efter långa förhandlingar gick med på att rösta fram honom som statsminister. Han skriver också om sitt första intryck av Centerpartiledaren.

”I början tyckte jag att hon var onödigt ettrig och jobbig”. Han ångrar att han i en partiledardebatt i TV4 2014 vägrade ta emot en rapport Annie Lööf ville överlämna. När Annie Lööf kom fram till Löfvens podium slog han ifrån sig rapporten med handen och sa:

– Det är bara käbbel. Du kan behålla den där.

”Det kändes inte bra efteråt och det såg otrevligt ut på bild. En äldre karl som burdust avvisar en yngre kvinnas utsträckta hand.”, skriver Löfven.

Putins blick: ”tydlig maktdemonstration”

Stefan Löfven skriver också om kontakter med olika världsledare. Den enda gången som han träffade Rysslands president Vladimir Putin var i april 2019 på kongressen Internationellt arktiskt forum i Sankt Petersburg. Putin började prata med låg röst. Efter ett tag märkte Stefan Löfven hur den ryske presidenten spände ögonen i honom.

”Putin såg mig rakt i ögonen, i akt och mening att jag skulle vika undan med blicken. Det kändes tydligt som en maktdemonstration. Allt var på gränsen till fånigt, men jag måste hantera det.”

Löfven stirrade tillbaka.

”Det gick en halvminut, kanske en hel, vilket är rätt lång tid. Man trodde inte att det var sant, men här satt Rysslands president under toppmötet och lekte ”arga leken” med mig.”

Löfven i Vita huset med Trump.

”Trump blev djupt besviken”

Löfven skriver att eftersom han representerade Sverige kunde han inte acceptera Putins beteende. Det slutade med att Vladimir Putin vek bort blicken.

”Då var det som om ingenting hade hänt. Det var gjort, man kunde andas ut.”

Stefan Löfven hade aldrig varit med om något liknande på den politiska nivån. ”Det säger en hel del om Vladimir Putins personlighet.”

I juli samma år häktades den amerikanske artisten ASAP Rocky i Stockholm. Han dömdes senare till misshandel. Stefan Löfven var i sitt fritidshus i Örnsköldsvik när USA:s dåvarande president Donald Trump ringde. Han ville förhandla om att ASAP Rocky skulle släppas. Stefan Löfven svarade att i Sverige är alla lika inför lagen.

”Donald Trump blev djupt besviken och ångrade avgjort att han en gång kallat mig ’talented’.”

ANNONS