Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

S: Avlyssna barn under 15 år

Niklas Svahn/TT, Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-09-06 10.20

Magdalena Andersson (S).

Socialdemokraterna säger att samhället är i en akut nationell kris i och med att det grova våldet kryper längre ned i åldrarna.

S föreslår att barn under 15 år ska kunna vara föremål för hemliga tvångsmedel.

– Vi befinner oss i en akut och nationell kris där barn utnyttjas som barnsoldater av vuxna, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Lagstiftningen för att använda hemliga tvångsmedel, som avlyssning, under en brottsutredning begränsas till 15 år. Detta vill S ändra på.

”Skydda deras liv”

– Det handlar om att skydda barns privatliv och deras integritet, men med den utveckling som vi ser i dag måste det vägas mot risken att de dras in i brottslighet och att skydda deras liv, säger Magdalena Andersson.

– Det här innebär att lagstiftningen skulle ge samma möjlighet till avlyssning oavsett ålder, fortsätter hon.

Förslaget utreds för närvarande av regeringen och ett förslag ska lämnas den 20 december i år.

S vill också snabba på införandet av så kallade ungdomskriminalitetsnämnder av dansk modell. En ny myndighet ska inrättas där barn och unga kan få insatser som behandling mot drogberoende, krav på skolgång eller deltagande i fritidsaktiviteter. Någon nedre åldersgräns finns inte.

– Staten ska kliva fram och ta ett tydligare ansvar för unga som är på väg in i kriminaliteten, säger S rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi.

Finns i Tidöavtalet

Partiet vill att en genomförandekommitté tillsätts och kommer att lägga förslag om detta när riksdagen öppnar igen i nästa vecka.

Förslaget om nya brottsnämnder lades av Socialdemokraterna 2022 och en utredare lämnade förslag till regeringen i maj 2024, men något datum för införande finns inte än.

I Tidöavtalet slår regeringen och SD fast att ett system med ungdomskriminalitetsnämnder ska prövas i Sverige.

Följ ämnen i artikeln