Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Ukrainas visar upp nya eldvapnet: ”Otäcka grejer”

Uppdaterad 00.47 | Publicerad 00.29

Ukraina har utvecklat ett nytt vapen mot de ryska invasionsstyrkorna.

Drönaren släpper ut en smält massa som tar sig igenom nästan allt.

– Väldigt otäcka grejer, säger försvarsanalyktikern Nicholas Drummond.

Följ ämnen
Ukraina

Inte för inte har vapnet kommit att kallas drakdrönare i internationella medier. Ukrainarna själva har döpt uppfinningen till Vidar efter en skogshärskande gud i den nordiska mytologin.

Från låg höjd sprutar drönaren ut termit, en brännhet mix av aluminiumpulver och järnoxid. Massan når en temperatur på 2 200 grader och förintar snabbt såväl skog som ryska försvarsställningar.

La ut filmer

En serie filmklipp i sociala medier har de senaste dagarna visat vapnets förödande effekt, inklusive en video som las upp av Ukrainas försvarsdepartement i onsdags.

”Drönarna är våra hämndvingar och ger eld direkt från himlen. De blir ett verkligt hot mot fienden genom att bränna sönder hans positioner med en pricksäkerhet som inget annat vapen kan uppnå”, skrev Ukrainas 60:e mekaniserade brigad i en uppdatering som CNN översatt.

Nicholas Drummond, en före detta brittisk arméofficer som nu är försvarsanalytiker, säger till tv-kanalen att huvudsyftet med drakdrönarna sannolikt är att skrämmas.

– Det är väldigt otäcka grejer. Att använda en drönare för leveransen är ganska innovativt. Men med den här metoden är effekten mer psykologisk än fysisk. Jag har förstått att Ukraina bara har begränsad kapacitet för termit, så det här är en nischad förmåga snarare än ett nytt mainstream-vapen.

Skärmdump från ett klipp som delats i sociala medier.

Annat syfte från början

Termit bränner enligt CNN lätt igenom nästan allt, inklusive metall. Den uppfanns av en tysk kemist kring 1890 och togs ursprungligen fram för att svetsa järnvägsspår.

Som vapen har termit används i båda världskrigen. Tyskarna släppte massan från zeppelinare över Storbritannien i första världskriget. I andra världskriget användes vapnet på båda sidor från luften, men även för att oskadliggöra artilleripjäser som erövrats från motståndarsidan, skriver CNN.

Enligt den brittiska organisationen Action on armed violence (AOAV) har Ukraina tidigare använt termitdrönare för att slå ut ryska stridsvagnar. Massan släppts direkt på luckan och förstör snabbt allt inuti, skriver organisationen i en rapport som tv-kanalen hänvisar till:

”Den här precisionen, kombinerad med drönarens kapacitet att kringgå traditionellt försvar, gör termitbomber till en mycket effektivt verktyg i modern krigföring”.

Volodymyr Zelenskyj.

”Håller trycket uppe”

Användningen av termit är inte internationellt förbjuden i krig och vapnet räknas till samma kategori som napalm och vit fosfor. Ryssland har vid flera tillfällen under kriget anklagats för att använda det sistnämnda – men utan att det lett till något genombrott på slagfältet.

På motsvarande sätt kommer inte drakdrönaren att bli avgörande för Ukraina, tror Nicholas Drummond:

– Om Ukraina vill uppnå verklig effekt behövs tillräckliga resurser för att framtvinga ett riktigt genombrott som det i Kursk. Det är så segern ser ut.

Han upprepar dock den moraliska effekten på Putins styrkor.

– Vi har sett tillfällen där ryska styrkor blir attackerade av flera drönare och överger sina positioner. Ju större fruktan för drönare som Ukraina kan ingjuta, desto större är chanserna till framgång. Termit håller trycket uppe.

Den finske militärhistorikern Emil Kastehelmi delar analysen. I en tråd på X skriver att han vapnet ger ”en ny vändning” i rädslan för drönare:

”Föreställ dig: Från ingenstans börjar det regna eld från himlen och det finns ingenting du kan göra för att stoppa det. Du kan inte släcka den med vatten. Dina kamrater skriker, fångade i lågor, som mänskliga facklor”.